Arbetet för att motverka klimatförändringarna och minskad biodiversitet
Den rådande pandemin har tagit fokus från ett ännu större problem, de pågående klimatförändringarna och minskande artdiversitet. Detta har tidigare i år påtalats i en omfattande rapport från FN (A. Guterres, UN: ”Human destruction of nature is senseless and suicidal”). Det akuta läget när det gäller effekter av temperaturhöjningar presenteras i IPCCs rapport som publicerades 10 augusti. Under 2019 och 2020 har viktiga aktörer i Uppsala, bland andra kommunen, tecknat hållbarhetslöften för klimatarbetet och att förlusten av biologisk mångfald måste bromsas. Det är bra initiativ, men frågan är vad som gjorts, görs och de långsiktiga planerna inom dessa två områden, bromsa klimatförändringar och förlust av biodiversitet, samt reducera effekter som följer av temperaturhöjningar. Klimatförändringar och förändrad biodiversitet går hand i hand.
Snart har vi bara åtta år kvar till 2030. Det är akut. Under pandemin har under senaste året allmänheten lärt sig några nya termer såsom epidemiologi, olika virus-tester, antikroppar, T-celler, virusmutationer, olika vaccin och att experter har olika uppfattning om pandemibekämpning. Det har varit lite av en folkbildning. Nu kan det vara läge till en ny folkbildning som handlar om klimat, miljö och biodiversitet. Jag förstå att många är oroliga för vad som komma skall och då fram för allt de yngre som kommer att uppleva framtida kriser. Friday for future ställde i sin insändare i UNT 12 mars den högst relevanta frågan hur målen om fossilfritt kommer att förverkligas. En viktig fråga för oss medborgare i Uppsala är hur kommunens planering ser ut för framtiden och vad som konkret kommer att göras för att stävja klimatförändringar, miljöproblem och minskad biodiversitet.
Innehållet i de fyra punkter som tas upp på kommunens hemsida är allt för vagt: 1. Kraftigt och snabbt minskat utsläpp av växthusgaser; 2. Integrera miljö- och klimatperspektiven för en cirkulär ekonomi; 3. Skydda, utveckla och använd (använda?) ekosystemtjänsterna; 4. Klimatanpassa med förebyggande åtgärder. För att det skall hinnas till 2030 måste åtgärderna konkretiseras, först då kan det bli handling och folk kan bli motiverade och bli delaktiga (se Goldmann, M. & Lindelöf, M. ”Snabb klimatomställning kräver bred delaktighet” 3 mars 2021, Aktuell hållbarhet).
Använd era informatörer för att informera och helst av personer som har kunskap och gör det förståeligt. På kommunens hemsida skulle jag, med högst ett klick, vilja se rubriken ”Klimatarbetet” där olika projekt redovisas samt plan, mål och slutdatum (om det finns något), med uppdateringar och efter hand checkas dessa av. Tydlig information är mycket viktig. Det räcker inte med en klimatvecka. Det behövs kontinuerlig information.