Hur tänkte ni där?
Uppsala Vatten föreslår tydligen en ny sorts VA-taxa i Uppsala.
Denna är ett hån mot alla oss boende i Bälinge, Lövstalöt med flera som gnetat och sparat på vatten hela våren och sommaren och även nu i höst. Vi har inte kunnat odla våra grönsaker, tagit hand om trädgården och massor av annat.
Till råga på allt är vi de enda i Uppsala som inte får avhärdat vatten utan tvingas fortfarande släpa 25 kilo tunga saltsäckar till källaren varje vecka. Avgiften är dock densamma som för andra.
På grund av den så kallade flyttskatten är många boende pensionärer med en till två personer i hushållet. Ska dessa betala lika mycket som en ung familj med tonåringar där alla ”måste” duscha två gånger per dag? Uppsala Vatten säger att vi ska betala för den stora förmånen att om vi vill ska vi veta att vi alltid kan vrida på kranen och få vatten till hög kvalitet. Detta låter för oss som ett skämt när vi får stenhårt vatten som förstör alla våra vitvaror och köksmaskiner i förtid och dessutom uppmanas vi att inte använda vattnet!?
Hur rimmar förslaget med Sveriges rekordlåga grundvattennivåer?
Vilka signaler skulle ett sådant system sända ut vad gäller att spara på vårt värdefulla grundvatten? Hur rimmar det med Uppsala som miljöstad? Att ”många andra kommuner gör så” behöver inte betyda att det är rätt väg att gå om man ser framåt.
Jag hoppas innerligt att det finns vettigt folk i kommunfullmäktige så att förslaget hamnar där det hör hemma, i papperskorgen.
Nej, höj avgiften på förbrukningsdelen i stället. Allt annat i samhället handlar om att vi måste dra ned på vår konsumtion och vara rädda om våra ändliga resurser.
Förslaget är otidsenligt och minst sagt korkat. Att duscha i tid och otid, fylla upp poolen, tvätta bilen, vattna gräsmattan med mera ska naturligtvis synas på VA-räkningen. Likväl som den som hushåller med vattnet ska få lön för mödan när räkningen kommer.
Hur ni tänkte begriper jag inte, men som sagt: Jag sätter min tilltro till kloka och lite mer framsynta politiker.
”Tankevurpor” kan alla göra, det gäller bara att rätta till det som blir fel.