Magiska Hårsbäcksdalens naturreservat längs Örsundaån och Enköpingsåsen är ett mycket omtyckt besöksmål sedan länge. Nyligen satte Länsstyrelsen upp fina skyltar som vittnar om hur viktig den vare som mötesplats för över hundra år sedan då stora folkliga fester hölls här och det var allt man ur huse på den tiden. Ån har eroderat sig djupt ner genom åsen och bildat en helt unikt mikroklimat där till exempel den lilla kungsfiskaren trivs.
Här nere så går man upp längs en gammal väg som har blivit skålformad med åren. Troligen är detta en del av den ursprungliga färdvägen som tog folk söder ut mot Mälarens vatten och därifrån hade man fria handelsvägar ut i Europa. Men sedan finns inga mer spår förutom en liten snutt som knappt kan skiljas mot andra ojämnheter i terrängen.
Efter den gamla stora festplatsen kommer man inte längre då en bråddjup bäckravin öppnar sig. Den klyver åsen och det är även socken gränsen mot Altuna och därmed även Enköpingskommun. Ett par hundra meter söder om klyftan ligger ett fint ensamt gravfält på krönet. Varför la man sina nära och kära där? Jo för nu har vi fått förklaringen. Jag har nämligen hittat vägen även på den här sidan och norr om gravfältet mot reservatet. Den är väldigt stor och den går inte att missa då den är över en meter djup, flera meter rakt över och tjugofem meter lång. Den går ner på östra sidan innan ravinen och så har vi då våra små delar av den samma i norr. Nu kan vi sätta gravfältet där gravarna ligger på rad i en historisk kontext. Man anlade just familjens gravar invid vägarna som funnits där i urminnes tider. Gården låg någonstans vid åsens fot och detta var ett sätt att visa att gården har gått i arv och man hade således laglig rätt till marken här.
Eftersom länsstyrelsen basar både över våra fornminnen och våra naturreservat vill jag att man utökar besöksområdet söder ut så det inkluderar både färdvägen och gravfältet. På så sätt får besökarna ytterligare en dimension vid besöket. Så klart kan vi även arbeta bredare och jag tycker allt att våra två kommuner och kanske Örsundaåns vattenråd kan bidraga i ett större projekt runt detta då det finns så mycket mera än bara den natursköna delen här.