Utbyggnaden av Södra Uppsala berör många men få insändare träffar utbyggnadsplanens verkliga problem. Kommunen har 16 miljö- och klimatmål varav endast ett uppnåtts. Isabella Lövin talar på sin sista riksdagsdebatt, fredag 29/1 och påminner om att biomassan av de vilda däggdjuren på jorden utgör mindre än 4 procent, resten 96 procent är människor och boskap!
Fyrisån från mynningen upp till Kungsängen är idag en obruten vildmark, ett å-delta, strömmande vatten som övergår i stillvattenområden, våtmark och strandängar allt förbundet med Mälaren och Lunsen. Det är ett ovärderligt naturområde, en livmoder för biologisk mångfald för växter, däggdjur, fåglar och fisk. En livmoder behöver en kropp för att fungera. Den är på den västra sidan helt bortbyggd utom mindre skogsområden i åsen.
Det som återstår är östra sidan där har djuren kvar kopplingen mellan å-riket och skogen. Där kan djuren komma från skogen för att dricka och äta, grodor kan tas sig upp i skogen för att övervintra under löven för att på våren återigen bidra till en rik födotillgång för andra djur i å-riket. Att bygga bort Lunsenskogens obrutna kontakt, bortsett från väg 255 med å-riket dödar i princip den biologiska mångfalden i å-riket. Den bebyggelse som redan finns där är även den tveksam eftersom till exempel fasanerna som förr fanns gott om inte längre syns till.
Där flyttfåglar rastar på översvämmade strandängar och åkermark, planeras pelarbro för spårväg samt anläggande av en park. Det ligger inte i tiden att för all framtid förstöra ekosystem eller unik stadsnära vildmark som ett orört å-rike natura 2000 område är för människor, däggdjur, fåglar, fisk och växter.
Området är under ytan ett viktigt lekområde för alla Mälarens fiskarter. Det är redan idag hotat av klimatförändringar som påverkar vårfloden då den infaller mer oregelbundet. Fyrisån mynnar i vår närmaste stora sjö Mälarfjärden Ekoln som får ta emot orenat dagvatten samt avloppsvatten. Avlopp kommer från många reningsverk då en rad samhällen i Uppland ligger vid åar som i sin tur rinner ut i Fyrisån med flera åar. Uppsala med reningsverk i Kungsängen släpper ut allt i lekområdet å-riket och sen i Mälaren. Avloppsfrågan är inte genomtänkt. idag borde man bygga med urinseparering.
Ett alternativ är att bygga mellan Vänge och Stenhagen. I Vänge finns dubbelspår, bara stationen fattas, där åker Upptåget bara förbi, i sammanhanget märkligt.
För- och Efternamn (måste publiceras under din insändare):
Lars Lennartsson, Uppsala
Utbyggnaden hotar ovärderligt naturområde
Att bygga bort Lunsenskogens kontakt med å-riket dödar i princip den biologiska mångfalden i å-riket, skriver Lars Lennartsson.
Planerna för Sydöstra staden riskerar att förstöra unik stadsnära vildmark, skriver Lars Lennartsson.
Foto: Hans E Ericson
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.