Utbyggnad i Ulleråker äventyrar dricksvattnet

Varje hus som byggs I Ulleråker är en potentiell risk för dricksvattnet, skriver Olle Terenius

Varje hus som byggs I Ulleråker är en potentiell risk för dricksvattnet, skriver Olle Terenius

Foto: Tomas Lundin/Arkiv

Insändare2020-02-29 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett bra dricksvatten är en av det växande Uppsalas viktigaste resurser. Stadsdelen Ulleråker råkar vara byggd på en dricksvattentäkt och bör därför inte byggas ut utan istället säkras på ett sådant sätt att en eventuell brand i området inte kan förstöra dricksvattnet. Trots detta finns planer på en mycket kraftig utbyggnad av Ulleråker som riskerar att äventyra dricksvattnet för all framtid. Anledningen är att kommunen ser sig tvungen att få tillbaka de pengar man har betalat för marken, men man tar då inte hänsyn till innevånarnas önskan om ett bra dricksvatten hellre än pengar i kommunens kassa. Hur kommer det sig då att kommunen hamnade i det läge man befinner sig?

Historieskrivningen är något oklar, men troligen gick det till ungefär så här: Moderaterna hade de ledande positionerna både i landstinget (Erik Weiman) och i kommunen (Fredrik Ahlstedt) när finansieringen av den stora ombyggnationen av Akademiska sjukhuset planerades. Två miljarder saknades och som Moderat landstingsråd gick det emot principerna att höja skatten varför pengarna behövde hittas någon annanstans. 

Genom att sälja landstingets mark i Ulleråker för 1,8 miljarder till kommunen och samtidigt låta ett konsultbolag visa hur kommunen kunde få tillbaka pengarna genom att bygga 8000 bostäder (800 bostäder per fotbollsplan), kunde kommunen gå med på att köpa marken till ett överpris.

För kommunen så innebar detta förstås en stor kostnad (Pelling: Uppsala kommun går 900 miljoner back i Ulleråker, UNT 13/6 2019), men för skattebetalarna så var detta ett nollsummespel: man har betalat sjukhusets ombyggnation med kommunalskatt istället för landstingsskatt. För skattebetalarna så hade kostnaden ändå hamnat på skattsedeln och varit i samma storleksordning. Det betyder att varje hus som byggs i Ulleråker är en vinst för skattebetalarna. Men varje hus som byggs i Ulleråker är också en potentiell risk för dricksvattnet. En försiktig utbyggnad av Ulleråker är troligen möjlig, men långt ifrån de planer på 6000 bostäder som gäller för närvarande.

Därför, Erik Pelling, tänk noga efter hur utbyggnaden i Ulleråker ska ske och förstör inte Uppsalas dricksvatten i evinnerlig tid genom att fullfölja dagens planer. Vi kan inte dricka pengar!