Uppsalas miljöstrategi är en besvikelse

Plastavfallet borde deponeras i stället för att brännas, skriver Lajos Hajdu.

Att bränna plast gör att enorma mängder fastbunden kol omvandlas till koldioxid, skriver Lajos Hajdu.

Att bränna plast gör att enorma mängder fastbunden kol omvandlas till koldioxid, skriver Lajos Hajdu.

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2021-10-11 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är solklart att främsta boven är koldioxid, det finns inte skadlig och snällare koldioxid. Koldioxid utsläppet bör minskas. Man förvirrar om målet om biodieseln, trädbränning skulle vara bättre än kolbränning. Kommer ni ihåg att värmeverket i Uppsala började elda med torv och då menade man att det inte är fossilt bränsle. Visserligen har inte fossiliserat till fullo, men likväl är det en koldioxidkälla. Man förstår att det finns torv och virke i Sverige som man bör kunna använda som bränsle, men man får inte rucka på principen. Om man behövde banta skall inte kanelbulle undantas av dieten på grund av att fika är en svensk tradition. Likadant alla koldioxidkällor bör hanteras likadant, hur mycket än det svider i plånboken och skadar traditionerna.
Med stor överraskning läser man att värmeverket nu bränner utsorterat plast från materialåtervinningen. Och de kallar stolt för värmeåtervinning, en slags recycling. Det är därför behövs alla kommunikatörer att med en logisk kullerbytta hävda att svart egentligen är vit, att koldioxid som kommer från brännugnen är egentligen nyttig, man återvinner den bundna gasen, förser växterna med koldioxid.
Låt oss fastställa som EU också hävdar: all förbränning är skadlig, det finns inte snällare koldioxid. Man förstår att när biomassa bränns då är det samma mängd koldioxid recirkuleras, men när vårt mål är att minska utsläppet, då duger inte att snurra samma karusell.
Att bränna plast är dock kardinalfel och det går inte att skönmåla. Plast görs främst av olja, att bränna plast gör att enorma mängder fastbunden kol omvandlas till koldioxid och släpps ut i luften. Men vad skall vi göra med värmeverket som förser Uppsala med värme? Det behövs tydligen ytterligare profiländring, gå över från förbränning till jordvärme. Men vad skall man göra då med all plast? Den kom från jorden, dit skall den gå igen. Man bör hitta säker metod att deponera plast på miljösäkert sätt att urlakning, antändning redan från början förebyggs. Plasten håller fast karboninnehållet i väldigt lång tid. Deponering är betydligt billigare som den nya metoden att suga ut koldioxid från luften och pressa ner i bergrum. Nedgrävd plast är annat än plastbitar som driver omkring i naturen.