Uppsalabor borde få dyrortsavdrag

Boendekonstnaderna är högre i städer som Uppsala än i glesbygd,   skriver Torsten Andersson.

Boendekonstnaderna är högre i städer som Uppsala än i glesbygd, skriver Torsten Andersson.

Foto: Jörgen Hagelqvist/Arkiv

Insändare2019-09-23 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå att glesbygdsbor får lägre skatt nästa år: Centern motiverar skattereduktionen med att glesbygdsbor ofta betalar mer i skatt och samtidigt får sämre offentlig service än storstadsbor (UNT 5/9). Nu kommer glesbygdsbor i snitt att få 137 kr i sänkt skatt per månad.

Men är det inte så att storstadsbor ofta betalar mer i skatt än glesbygdsbor, ty där har man normalt en högre inkomst. Beakta istället den levnadskostnadsnivå man har i glesbygden jämfört med i storstaden. Här är boendekostnaden en viktig faktor. I Uppsala får man en 140 kvm villa för 4,4 miljoner kronor och i Sollefteå för 700 000 tusen kronor.

Dorotea är den dyraste kommunen att bo i, skattemässigt. Kommunalskatten är där 35,15 procent. I Sollefteå är den 34,68. Lägst i Sverige är i Vellinge med 29,19. I Uppsala är den 32,85 (2018). Den med inkomsten 32 000 kronor får drygt 700 kronor mer i månaden i plånboken i Uppsala jämfört med den i Dorotea. Men skillnaden äts ganska snabbt upp av skillnaden i boendekostnader. 

En skattereduktion för glesbygdsbor ger knappast någon bättre offentlig service i glesbygd. Om staten skall vara frikostig med avdrag kanske det finns skäl att införa ett dyrortsavdrag och det skulle väl gynna uppsalaborna.