Uppsala Vatten pratar strunt

Nya VA-taxan går på tvärs mot tanken klimat och hushållande med resurser, skriver Ragnar Sundström.

Nya VA-taxan går på tvärs mot tanken klimat och hushållande med resurser, skriver Ragnar Sundström.

Foto: Christine Olsson/TT

Insändare2019-10-23 05:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag konstaterar: Uppsala Vatten har med stöd av kommunfullmäktige lyckats lura igenom en ny taxa som är helt på tvärs med aktuell diskussion om klimat, miljö och hushållning med resurser.
Det är sorgligt att Uppsala Vatten lyckas missbruka sin monopolställning på detta sätt. Hushållande med vatten är tydligen inte så viktigt.
 

Det kan inte vara så svårt att konstruera en taxa som klarar båda de viktiga sakerna: att premiera kunder som hushållar med det vatten som är en så viktig gemensam resurs och som även ger tillräckliga inkomster för att underhålla och bygga ut VA-nätet för kommande behov. Inte svårt! Att vattenförbrukning kan variera en del mellan olika år på grund av väder och nederbörd kan inte vara svårt att parera.
 

I sin kommunikation om detta pratar Uppsala Vatten strunt och försöker blanda bort korten. De pratar om vattentillgång som en unik tillgång värd en hög fast avgift. Detta är helt på tvärs med hållbarhet. Förbrukning av resurser, till exempel el, värme och vatten, ska förstås mätas hos alla förbrukare och taxeras därefter - utifrån förbrukning - på så sätt finns motivation för hushållande och på så sätt kan vi nå hållbarhet.

Kommunfullmäktige bör skämmas och om möjligt (?) tänka om
Om jag kunde skulle jag byta leverantör, tyvärr är jag fast hos –  monopolisten Uppsala Vatten. Upprörande!