Uppsala värnar inte om sin egen kulturhistoria

Om vi på allvar vill att Uppsala ska bli kulturhuvudstad behöver vi också på allvar värna de få kulturhistoriska miljöer som fortfarande finns kvar i vår fantastiska stad, skriver Anna Sennerfeldt Nilsson.

Att bygga nytt, bygga om och riva delar av Flustret, gymnastikhuset och bollhuset är helt bisarrt, anser skribenten.

Att bygga nytt, bygga om och riva delar av Flustret, gymnastikhuset och bollhuset är helt bisarrt, anser skribenten.

Foto: Sofia Nahringbauer

Insändare2024-02-23 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De styrande i Uppsala har ambitionen att göra staden till kulturhuvudstad 2029. Samtidigt vill samma styre göra sitt yttersta för att ”förnya” några av stadens få återstående kulturmiljöer. Hur jag än försöker får jag inte detta att gå ihop. 

Att bygga nytt, bygga om och riva delar av Flustret, gymnastikhuset och bollhuset är helt bisarrt. En miljö som bär på viktig historia som istället för att ”slaktas” behöver renoveras varsamt och lyftas fram.  Att byta ut brygghuset anno 1700 mot någon modern byggnad och därmed också förstöra processionsstråket mellan slottet och domkyrkan, vem kläckte den idén?

Om vi på allvar vill att Uppsala ska bli kulturhuvudstad behöver vi också på allvar värna de få kulturhistoriska miljöer som fortfarande finns kvar i vår fantastiska stad.  Man kan tycka vad man vill om texten över porten till universitetsbyggnaden men ibland känns den helt befogad.

”Tänka fritt är stort men tänka rätt är större".