Uppsala kommun måste bygga fler förskolor

Det är ett systemfel att den som står först i kön inte får barnomsorgsplatsen, skriver Ali Rizai.

Kommunens förskoleverksamhet har en oacceptabelt dålig behovsplanering när det inte finns tillräckligt med tillgänglig barnomsorg i närheten av där många bor, skriver Ali Rizai.

Kommunens förskoleverksamhet har en oacceptabelt dålig behovsplanering när det inte finns tillräckligt med tillgänglig barnomsorg i närheten av där många bor, skriver Ali Rizai.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2021-03-19 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsala kommun är idag dåliga på att erbjuda förskoleplats för många av oss medborgare i närheten av där vi bor.  För oss som heltidsarbetar och studerar på heltid skapar detta stora problem. 

Kommunens förskoleverksamhet har en oacceptabelt dålig behovsplanering när det inte finns tillräckligt med tillgänglig barnomsorg i närheten av där många bor. I mitt fall har jag också stått i kö till en förskola i mer än ett år utan att få plats samtidigt som andra som endast stått i kö mindre än tre månader får plats. Även detta ser jag som ett systemfel som är orättvist. 
Först i kön ska självklart få barnomsorgsplatsen. Begreppet relativ närhet efter syskonförtur är ett mycket komplicerat system. Det är bra att Uppsala kommun anser att alla invånare som kan ska jobba. För att det ska fungera måste kommunen underlätta möjligheterna för barnfamiljerna att få ihop sina livspussel genom barnomsorg i närliggande förskolor. 
Får man inte en barnomsorgsplats i det område där man bor blir livspusslet oacceptabelt svårt. Hur rimligt är det exempelvis att bo i Stenhagen och lämna barnet i Storvreta eller tvärtom? Det är ju omöjligt att byta buss tre gånger för att lämna barnet och byta tre bussar för att hämta barnet. En av föräldrarna måste då stanna hemma och ta hand om barnet och då kan man ju inte jobba eller studera. Det leder till ökad arbetslöshet plus att den andra föräldern inte heller kan spara till pension. 

Förra året var det ett 30-tal barn i Plockbackens skola men det räckte inte. Uppsala kommun måste bygga fler förskolor, främst i Fullerö Hage (Storvreta) där det bor ca 250 familjer. Vi är bara ett exempel av många som drabbas av dessa brister. Platsbristen på Molnets förskola skapar stora problem för oss. Vad innebär egentligen skollagens innehåll om att föräldrar ska erbjudas plats på en förskola så nära hemmet som möjligt inom fyra månader från att de anmält behov? Uppsalas politiker måste lösa detta problem om de vill att vi ska vara så många som möjligt som kan jobba samtidigt som vi tar ansvar för våra barn. Anser utbildningsnämndens ordförande Helena Hedman Skoglund att det är rimligt att behöva cykla eller åka kollektivtrafik till andra sidan av stan och lämna och hämta sitt barn? 

Ali Rizai, Fullerö Hage 

SVAR

Vi arbetar för att skapa fler platser

Som ordförande för utbildningsnämnden är min målsättning att Uppsala kommun ska kunna erbjuda alla barn plats på en förskola nära hemmet. Familjers vardagsliv ska underlättas, inte kompliceras. I nuläget råder brist på förskoleplatser i vissa områden, bland annat i ett par områden norr om Uppsala tätort, medan det finns ett överskott på platser i andra delar av kommunen. Under många år har det byggts rejält med bostäder för att komma ikapp med bostadsbristen, men tyvärr har inte utbyggnationen av antalet förskolor gått i takt med detta. Utifrån utbildningsnämndens lokalförsörjningsplan arbetar vi nu för att rätta till detta, och skapar fler platser där behovet är stort, så att fler kan få en förskoleplats i närheten av hemmet.  

Enligt det regelverk som utbildningsnämnden beslutat om ger inte tiden man velat ha en specifik förskola förtur till lediga platser som kan uppstå. Utgångspunkten är istället syskonförtur och relativ närhet när det finns färre platser än sökande. När man ansöker om förskola är det viktigt att välja och rangordna flera förskolor, för att kommunen i möjligaste mån ska kunna möta upp önskemål. Föräldrar ska erbjudas förskoleplats inom den lagstadgade tiden, men tyvärr är det inte alltid möjligt att ordna plats på just den önskade förskolan, om många andra föräldrar också önskar samma placering.  

Helena Hedman Skoglund (L), ordförande utbildningsnämnden