Uppsala kommun är årets greenwashers

Kommunen har nominerats till ett pris för samhällsaktörer som genom vilseledande miljöbudskap har försökt att ge sig själva en överdrivet grön image. För mig är ni redan vinnare, skriver Åsa Neuman i Ulleråker.

En av de banderoller som kommunens kommunikatörer satt upp på stängslen.

En av de banderoller som kommunens kommunikatörer satt upp på stängslen.

Foto: Privat

Insändare2022-03-20 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har knappast undgått någon att vår kommun gillar att anmäla sig till tävlingar såsom Bästa cykelstaden och andra klimatledarskapsutmaningar. Nu kan Uppsala kommun glädja sig åt deltagande i ytterligare en tävling med hållbarhetstema. Kommunen har nämligen nominerats till Svenska greenwashpriset 2022! Priset delas ut till samhällsaktörer som genom vilseledande miljöbudskap har försökt att ge sig själva en överdrivet grön image.

Nomineringen baserar sig på budskapet på de banderoller som kommunens fiffiga kommunikatörer satt upp på stängslen som inhägnar ett skogsområde i Ulleråker. Budskapet är att det är tråkigt att fälla träd, men att de återplanterade skapar trevlig tröst. Här vilseleds allmänheten att tro att avverkningen av ett hundratal träd, däribland flerhundraåriga tallar som uppfyller definitionen särskilt skyddsvärda träd, sker med miljömedvetenhet eftersom träden kommer att ersättas genom nyplantering som någon form av ”ekologisk kompensation”. I praktiken betyder detta att kommunen planterar ett nytt träd någonstans, ”för att skapa trevlig tröst”. Uppsalaborna får således vänta i ett par hundra år på kompensationen av de skyddsvärda träden. Huruvida de nya träden, vars arter kan vara andra än de som avverkades, är tillräckligt livskraftiga för att överleva flera hundra år där de planteras behöver givetvis inte garanteras. 

I en informationsbroschyr från kommunen får invånarna också veta att ”alla fällda träd kommer till nytta, till exempel genom att användas till konst, sittmöbler, naturvård samt virke till snickeri”. Det är ju trevligt att högkvalitativt timmer återanvänds, men det har väl aldrig varit rutin att köra nysågade stockar till soptippen?

Vidare meddelas att ”delar av de fällda träden kommer att placeras i en så kallad faunadepå. En faunadepå består av trädstammar som läggs samlade på en plats i naturen för att öka den biologiska mångfalden”. Den nytta den oersättliga existerande biologiska mångfalden i skogsområdet utgör överstiger vida de faunadepåplaner kommunen har för virket. Skogsområdet utgör habitat för den starkt hotade cinnoberbaggen som är skyddad enligt artskyddsförordningens fjärde paragraf, och är häckningsområde för den rödlistade spillkråkan. Flertalet hotade svamparter som enbart trivs på mer än hundrafemtio år gamla tallar återfinns också på trädstammarna.  

Uppsala kommuns egentliga planer för ”kvarteret Vinghästen” som området så tjusigt ska döpas till, är att avverka alla träd förutom en smal grön cirka tio meter bred remsa mot hårdtrafikerade Dag Hammarskjölds väg (remsan kallas förresten för ”park” i detaljplanen), och sälja marken till projektörer som får bygga upp till fjorton våningar höga bostadshus, för ekonomisk vinning – inte ekologisk.

Jag önskar Uppsala kommun mitt varmaste lycka till i tävlingen! För mig är ni redan vinnare.