Uppsala har rustat för värmen – som Annorlunda stad

Den effektivaste åtgärden för att sänka stadstemperaturen är att använda grönska. Uppsala gör precis tvärtom, skriver Inger Sjöberg.

I april fälldes träden i norra delen av Seminarieparken där nya bostadshus ska byggas,.

I april fälldes träden i norra delen av Seminarieparken där nya bostadshus ska byggas,.

Foto: Ola Lindqvist/UNT arkiv

Insändare2023-06-14 06:17
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För två år sedan skrev jag i en insändare hur jag liknade Uppsala vid staden Annorlunda i Lennart Hellsings barnbok där det mesta är tvärtom. Det var när jag läst detaljplanen om Seminariet där parken skulle värnas genom att bebyggas och liknande tokiga exempel.

Nu läser jag i Översiktsplanen för Uppsala kommun 2016 : ”Planering för en varmare stad” att den effektivaste åtgärden för att sänka stadstemperaturen är att använda grönska. Plantera mera träd, inte bygga tätt och minska hårdgjorda ytor. Uppsala har gjort tvärtom mot vad de bestämt. Liksom inför den troligen heta sommaren i år. Det finns det många exempel på.

I Seminariet tog fastighetsägaren Bonava ner en hel skogsdunge på påsklovet utan att kommunen rörde en finger trots att det inte ska byggas på platsen i år. Cirka 200 buskar och träd som kunde ge svalka och trivsel i sommar. (Ironiskt nog fick Bonava ett hållbarhetspris 2021.) Som plåster på såren borde Bonava sälja husen som nu står inne i parken till kommunen och inte privat så inte mer förvanskas i denna skandalösa affär.

Uppsalas politiker vet inte hur mycket träd betyder i en stad, inte ens ekonomiskt. Trädkontoret AB har visat i en studie från Jönköpings kommun att trädens ekosystemtjänster där stod för minskning av luftföroreningar, dagvatten och koldioxidutsläpp motsvarande 96 millioner kronor 2022. Hur många millioner kommer då inte Uppsalas byggplaner med 33 000 nya bostäder att kosta oss med alla planerade trädfällningar i framtiden.

Fyrspårsavtalet måste omförhandlas! Det är Uppsala som föreslagit 33 000 nya bostäder, det är bevisat av kommunens kommentarer om avtalet. Och nu säger de styrande partierna att det är för att man vill få hit många nya skattebetalare. Man är beredd att rea ut marken för byggen. Men staden blir trång, varm och ohälsosam. Och kostsam.

Samtidigt har Uppsala sökt och blivit pilotstad för cirkulär ekonomi av EU och i år en så kallad NetZeroCity och ska då på 2 år minska utsläpp och öka cirkulära flöden inom byggsektorn. Kommunen får 16 miljoner av EU för detta. Cirkulärt byggande betyder att man behåller det som är byggt, renoverar och återanvänder byggmaterial. Börja då med detta och ansök att fyrspårsavtalet omförhandlas. Det är faktiskt rimligt nu i klimatkrisen. Staten vill följa Parisavtalet och har inrättat en delegation för cirkulär ekonomi med förslag för byggbranschen. Så vad väntar vi på?

Uppsalapolitiker! Man kan inte sitta på två stolar samtidigt. Välj den hållbara!