Uppsala centrum – inte för alla

Kommunen har verkligen säkerställt att centrum inte är tillgängligt för alla. Det skriver Margareta Andersson.

Uteserveringar verkar ha fått tillstånd att placeras var som helst utan hänsyn till annat utrymme, skriver skribenten. Arkivbild.

Uteserveringar verkar ha fått tillstånd att placeras var som helst utan hänsyn till annat utrymme, skriver skribenten. Arkivbild.

Foto: Pär Fredin

Insändare2024-06-30 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Centrum har blivit en plats för personer som:

  • Åker elsparcykel, översållat med och parkeras och slängs överallt. Vad gör kommunen åt detta problem? 
  • Som ska äta på alla uteserveringar som verkar ha fått tillstånd att placeras var som helst utan hänsyn till annat utrymme, tillgänglighet, arbetsmiljö för personal och så vidare.
  • Ska dricka alkohol - varför det är så viktigt i parkmiljö. 
  • Spela hög musik oavsett tid och plats, utan hänsyn 
  • Som ska studera ån, eller vad nu tanken är.
  • Övriga som ska parkera cykeln för att uträtta ärenden har fått problem, cykelställ vid ån är allt för få och upptagna av elsparkcyklar och borttagna för placering av uteserveringar. 

Man kan inte ta med äldre personer till centrum då det inte finns parkeringar och stoppmöjligheter. Det verkar inte heller som om man önskar turister som campar i framtiden utan man har en tilltro till att folk vill hänga runt ån. 

Man kan inte ta sig från ena sidan till andra sidan av centrum utan risk då man har gjort oklara gator där cyklar, gående, bilar samt alla elsparcyklar ska samsas. Gående personer verkar nu också tro att man kan strosa runt lite hur som helst på cykelbanor på så kallade sommargator. 

På pappret ser allt säkert jättebra ut, men jag tror att man behöver komma ut och se hur det funkar i verkligheten.