UP står fast vid sin sakpolitik

Svar på Michael Stephens insändare "Kollaps av demokrati i Uppsala kommun" den 17/9.

Från UNT den 17/9.

Från UNT den 17/9.

Foto: Upsala Nya Tidning

Insändare2023-09-20 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Utvecklingspartiet demokraterna (UP) har hela tiden varit emot Fyrspårsavtalet med dess krav på Uppsala kommun om en gigantisk överexploatering i de södra stadsdelarna. Såväl före som efter valet har UP agerat emot den extrema utbyggnaden och mångmiljardsatsningen på spårväg. UP har förespråkat en varsam utveckling av kommunens kransorter längs våra järnvägar norr- och västerut, och en väsentligt billigare kapacitetsstark kollektivtrafik med långbussar à la MalmöExpressen.

UP:s partiledare Stefan Hanna har konsekvent hållit denna linje i alla beslut i kommunen ända sedan Översiktsplanen 2016. Han har gjort det som C-ledare, som vilde och som UP-ledare. Ansvaret för de politiska besluten om mastodontbygget i Uppsala södra stad och miljardrullningen i spårvägshysterin vilar på alla de partier som röstat för dessa tokigheter. Samtliga oppositionspartier, inklusive M, KD, L och SD, utom C och UP, har tillsammans med kommunstyret röstat för det fyrspårsavtal med staten som möjliggjort den extrema planeringen av Uppsalas södra stadsdelar. Så sent som i våras röstade alla kommunfullmäktiges partier, utom UP och C, dessutom för en utredning om ett partnerskapsbolag med storexploatörer i de sydöstra stadsdelarna. Allt detta har också skett med beslut av dessa partiers kompisar i alliansstyret inklusive C i Region Uppsala, och med stöd för regionstyret från SD. 

UP delar uppfattningen att den demokratiska processen som ledde fram till Fyrspårsavtalet var usel.

Men UP har faktiskt lyckats med att få upp de här ytterst viktiga frågorna på den politiska dagordningen. Det är bland annat tack vare UP som en förfrågan om omförhandling med staten om Fyrspårsavtalet skickats till regeringen. I bästa fall kan förhandlingarna leda till en mer socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbar väg framåt för Uppsala kommun. Det är också därför vi anser att Uppsalaborna skall få tycka till i en rådgivande folkomröstning innan det är för sent. Aktualiseras byggenskapen på den höga nivå som planeras i de södra stadsdelarna kommer nämligen inte de ekonomiska resurserna att räcka till för en vettig utveckling av våra kransorter längs befintliga tågspår norr- och västerut.

Hade Liberalerna röstat på sin egen motion i juni hade spårvägsprojektet nu varit skrotat. Det gjorde de inte. UP står fast vid sin sakpolitik för Uppsala kommuns och Region Uppsalas invånares bästa för flera decennier framåt.