UNT:s kultursidor anmärkningsvärt torftiga

Kultursidorna har blivit tunnare och tunnare i UNT, skriver Margareta Zetterström

Det är för magert innehåll på UNT:s kultursidor, skriver Margareta Zetterström

Det är för magert innehåll på UNT:s kultursidor, skriver Margareta Zetterström

Foto: Nina Leijonhufvud

Insändare2020-10-10 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jan Hellberg konstaterade i en insändare (24/9) att UNT under sommaren varit ovanligt tunn och mager. Men detta är, enligt min mening, inget isolerat semester- eller coronapandemifenomen. Speciellt kultursidorna har länge varit anmärkningsvärt torftiga och ibland saknats helt och hållet. Bokrecensioner publiceras nästan bara på lördagar, många konserter förblir orecenserade och filmrecensionerna hämtas numera alltid från TT. 

Ja, en stor del av artiklarna på kultursidorna kommer faktiskt från TT. Dessa artiklar kan i och för sig vara bra och läsvärda. Men om man prenumererar på UNT förväntar man sig, framför allt på kultursidan, att få läsa texter skrivna exklusivt för denna tidning. 
Uppsala brukar med rätta beskrivas som en kulturstad med en mycket kulturintresserad allmänhet. Här bor dessutom många författare, journalister och andra professionella skribenter. Men det är numera synnerligen svårt för en frilansande Uppsalaskribent att få in en artikel i UNT. Artiklar av "utomstående" honoreras inte längre, och det gäller både kultur- och debattsidan. Den senare har ju idag dessutom utvecklats till en ren anslagstavla för personer som representerar olika partier, organisationer och myndigheter, alltså personer som "skriver i tjänsten". Andra, fristående, skribenter och debattörer göre sig icke besvär. Och om sådana frilansar trots allt någon gång blir publicerade får de inget betalt utan förutsätts "skriva gratis".
Jag finner denna utveckling beklämmande och undrar hur UNT framöver tänker tillfredsställa sina läsares krav på en mindre mager soppa.
Margareta Zetterström, Uppsala

 

SVAR

Vi prioriterar det som har stort lokalt värde

Hej Margareta!

Tack för synpunkterna! Vi vill förstås göra en så matig och bra lokal tidning som vi bara kan. Eftersom UNT är ett stiftelseägt bolag där alla tillgångar går tillbaka till verksamheten så avgörs detta till stor del av antalet prenumeranter och annonsörer. Vi hoppas att det syns att tidningen växlat upp ordentligt efter den värsta coronaperioden.

När det gäller kulturbevakningen så försöker vi alltid att utveckla den. Allt handlar om att prioritera resurserna på bästa sätt. Till exempel så behöver inte recensioner av biofilmer göras lokalt, om man nu måste välja. De får vi ändå via nyhetsbyrån TT. I stället har vi valt att satsa våra egna journalistiska resurser på saker som ingen annan gör, och som vi bedömer har stort lokalt värde för våra läsare. Att vi sedan skickar med sidor från TT ser vi som ett mervärde, och de tar aldrig plats från det lokala.

Mediebranschen har genomgått många tuffa förvandlingar under de senaste tjugo åren. Vår ambition är dock att fortsatt bidra med en lokal kulturjournalistik värd namnet.

Vi betalar naturligtvis våra frilansskribenter, dock ej alltid de debattörer som vill nå ut med sitt budskap i UNT.

Vänliga hälsningar

Johanna Åberg Lundén, nyhetschef med ansvar för kulturredaktionen