UL:s biljettsystem strider mot deras egna regler

Det är oerhört viktigt att biljetten är aktiverad innan man kliver på buss eller tåg har insändarskribenten noterat. Men trots regeln finns en viss oklarhet kvar i biljettsystemet, påtalar han.

Det är inte helt klart hur man ska tolka biljettkontrollerna med tanke på att det finns en lucka i UL:s system, anser insändarskribenten.

Det är inte helt klart hur man ska tolka biljettkontrollerna med tanke på att det finns en lucka i UL:s system, anser insändarskribenten.

Foto: Maria Hedenlund

Insändare2025-02-21 13:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ni måste förmodligen ge ut tydligare riktlinjer till de som rekryterar biljettkontrollanter. För ett tag sedan steg jag på bussen på Bergsbrunnagatan tillsammans med två personer. Just innan jag klev på ringde telefonen och min QR-kod försvann i mobilen. Jag avslutade samtalet klev på bussen och tog fram min QR-kod, blippade och fick min biljett godkänd.

Jag såg att det fanns biljettkontrollanter vid utgången från bussen. Jag gick och satte mig och bussen körde iväg. Då kom kontrollanten och skulle se min biljett. Jag visade honom att jag hade giltig biljett i 34 minuter till. Han verkade bli väldigt besviken.

Det intressanta är att av de tre personer inklusive mig som steg på vid hållplatsen kollade han bara min biljett.

I lokala TV-nyheterna säger UL:s chef för biljettkontroller att alla skall behandlas lika, en klyscha som chefer ofta gömmer sig bakom.

Men hur kommer det sig att biljettkontrollanten bara kollade min biljett och inte de två andras?

Enligt chefen finns riktlinjer att biljetten skall var löst innan vi kliver på bussen. Då konstaterar jag att UL:s biljettsystem, där jag lägger mitt UL-kort på disken framför föraren för att betala inte är giltigt. Jag har nämligen klivit på bussen – och sedan betalar jag.