Tveksamma lösningar i klimatdebatten

Varför talas det inte mer om att lösa miljöproblemen i vår närmiljö, skriver Linnea Sjöblom.

Det är ett slöseri med el att erbjuda globala serverhallar  att etablera sig i Sverige till underpris, skriver Linnea Sjöblom

Det är ett slöseri med el att erbjuda globala serverhallar att etablera sig i Sverige till underpris, skriver Linnea Sjöblom

Foto: Susanne Lindholm/TT

Insändare2020-03-08 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har försökt att sätta mig in i klimatdebatten och märker att det är svårt att få ett ordentligt grepp om sakernas tillstånd. Utgår man bara ifrån att vi ska minska våra utsläpp finner jag på följande punkter det bekymmersamt att man i Sverige:
A. naivt sätter upp ett 0-mål till och med 2045. Naturligtvis ska vi försöka minska våra utsläpp, där det är möjligt, men 0 utsläpp inom 25 år är orealistiskt och oerhört kostsamt. Finner det anmärkningsvärt och undrar vilka utredningar som ligger bakom beslutet?
B. talar om att koncentrera koldioxid och pressa ned under marken, utan att tala om att koncentrerad koldioxid är farligt och att processen att koncentrera gasen kostar oproportionellt mycket med tanke på effekten. Tilltalande är dock att riktiga miljöbovar inom industrin skulle kunna paketera utsläppen av koldioxid och kanske använda delar av den i något slags växthus? 
C. annonserar om möjligheter för stora globala servrar att etablera sig till underpriser i Sverige med argument som att Sverige har billig grön el, elskatten för datacentraler har sänkts kraftigt (!), lågt koldioxidtryck. Google är här! Med andra ord har vi här ett oerhört slöseri med vår svenska el! Vad som kan vara positivt med servrar är att värmen som produceras skulle kunna användas till uppvärmning.
D. säger sig vilja minska koldioxidutsläppen, så varför göra sig av med befintliga kärnkraftverk?  
E. fått dubbla budskap när det gäller bilar, t.ex. a) köpte vi en hybridbil (etanol/bensin) som miljövänlig, vilket sedan ändrades b) vänner satsade på miljödieselbilen, vilket definitivt ändrats c) och nu ska vi ha elbilar allihop och när kommer det att ändras? När det gäller elbilar inser vem som helst att batterierna kommer att bli ett stort problem, liksom tankningen (vårt elnät måste byggas om), kylan och så vidare. 
 

Varför talas det inte mer om att lösa miljöproblem i vår närmiljö? Livsmedel: satsa på att klara matproduktionen inom det egna landet så mycket som möjligt. Vatten: Sluta slösa bort vårt rena vatten. Elektricitet: Vårt elsystem kräver forskning/utveckling, speciellt med att minska elanvändningen inom industrier och produktion. Transporter: Komplext! Var finns analyserna?
Och var finns nu de som kan och vill ta ansvar och tänka längre än en valperiod?