Trådlösa bredband har olika hastigheter

I Hållnäs bygger man bredband baserat på både fiber och radiolänk, skriver Sverker Sjöqvist. (Bilden är tagen på annan ort).

I Hållnäs bygger man bredband baserat på både fiber och radiolänk, skriver Sverker Sjöqvist. (Bilden är tagen på annan ort).

Foto: Helena Landstedt/TT

Insändare2019-11-12 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I UNT den 7 november fanns en artikel med rubriken ”Både billigt och bra bredband, är två komponenter som inte går ihop, larmar Svenska stadsnätsföreningen.” Där stod att läsa att ”När regeringen öppnar för trådlöst bredband på landsbygden befarar föreningen att ett digitalt B-lag är på väg att skapas.” Bakgrunden till artikeln är att regeringens bredbandsmål är på väg att spricka. Det är helt enkelt för dyrt att gräva ner fiber på landsbygden. ”Regeringen och myndigheten PTS har därför på senare tid öppnat för att tillåta trådlösa, billigare bredbandsanslutningar.” 


Enligt artikelförfattaren så kommer trådlöst bredband byggd på dagens teknik visserligen bli betydligt billigare än fiber, men kommer inte alls ge något kraftfullt bredband. Svenska stadsnätsföreningen har beställt en studie från Research Institutes of Sweden som visar att det kan bli betydligt dyrare med teknik som krävs för trådlösa bredbandsuppkopplingar med de högre hastigheterna, än att bygga ut fibernäten fullt ut för de drygt 400 000 hushåll och arbetsplatser som fortfarande saknar snabbt bredband. Det blir därmed dyrare i längden och riskerar bli en återvändsgränd, säger Mikael Ek på Svenska Stadsnätsföreningen. 

Här i Hållnäs har vi just inlett ett samarbete med Lidén data och Bluecom som kommer att bygga bredband i hela Hållnäs baserat på en blandning av fiber och radiolänk Air2Fibre. Det var säkert många som intresseanmält sig hos Bluecom som läste artikeln och satte morgonkaffet i strupen. Jag vill därför lugna alla dessa. Artikeln handlar enbart om kommande 5G som är ett vidareutvecklat mobilt bredband till skillnad mot Air2Fibre som är en radiolänkbaserad lösning. 

Mobilt bredband har ju den egenheten att ju fler som är ute på nätet desto långsammare blir hastigheten för användaren medan Air2Fibres radiolänk har ett stadigt 100/100 hastighet oavsett antalet användare. Precis som bredbandsforum så verkar Svenska stadsnätsföreningen helt ovetande om Air2Fibres existens men enligt Bluecom så har man tillsammans med Svenska stadsnätsföreningen tagit fram dokumentet "Robust trådlöst bredband" så man frågar sig vad det här handlar om egentligen. Kan det vara så att man vill få lite mer statsbidrag till fiberinstallationer.