Tondövt av Uppsalas styrande politiker

Uppsalas politiker har låtit ideologi gå före sakkunskap i stadsplaneringen, skriver Uno Erikson.

Eriksbergs utbyggnad är ett exempel där sakkunskapen lämnats ohörd, skriver Uno Erikson.

Eriksbergs utbyggnad är ett exempel där sakkunskapen lämnats ohörd, skriver Uno Erikson.

Foto: Tomas Lundin/Arkiv

Insändare2020-05-28 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I UNT den 27 april tar kommunalrådet Hanna upp en intressant fråga: politikens legitimitet. Hans utgångspunkt i de glesa församlingarnas tid är att endast 3 procent av befolkningen är medlemmar av politiska partier. Ur denna relativt lilla mängd människor sker urvalet av dem som skall härska (ansvara) för vårt land och våra kommuner men också till olika poster såsom nämndemän. Många fler i en demokrati borde engagera sig men denna demokratiska brist borde aldrig hindra insyn och transparens och respekt för minoriteten. En del företrädare är lyhörda men en del är direkt tondöva för andras uppfattningar.

I Uppsala har några frågor, som visar på en sådan tondövhet, dryftats länge .

Seminarieparken. Denna vackra och unika park har försvarats av kunniga personer inom juridik, forskning och även andra medborgerligt intresserade. Alla avråder från bebyggelse av parken. UNT 6 maj 2020.

Eriksbergsområdet. En nära 70-årig stadsdel som växt fram väster om det gamla villaområdet och där människor valt att köpa bostäder eller hyra dem på grund av sina olika preferenser med lagom avstånd mellan husen och en för hälsan gynnsam växtlighet.

Bergsbrunnaområdet. Nu äldre villor men snart ett nytt” Sundsvall” på åkermark och skogsmark. En livfull insändare 9 maj 2020 i UNT visar det absurda i liknelsen. Man vill tvinga ihop en grupp sannolikt nyinflyttade i trång bebyggelse med förhoppning att de helst ska avstå från att äga bil och om inte skall bilarna packas i parkeringshus på lämpligt avstånd så att de inte orättvist kommer närmare sina ägare än till den rättvisa spårvägen eller bussen.

Spårvägen, i viss mån miljöpolitisk nostalgi, makas fram av planer, som lämpligt fogliga konsulter serverar. Påminnande om de konsulter som inhyrdes för att glesa ut busshållplatserna till stor förtret för många. En totalt okänslig kommunledning hör inte missnöjet, speciellt inte nu när epidemins brus tar bort allt annat. Ingen kan samlas till protest. En inkompetent social ingenjörskast vill skapa en trång bebyggelse, benämnd förtätning, när allt talar för att glesa ut bebyggelsen. Jämför Rosendal med Tuna backar

Under coronaepidemin har respekten för utbildning och forskning ökat och politiker har valt att överlåta en del av ledningen utan att därför bli oviktiga. Det, som jag tar upp i mina frågor, studeras bland annat på SLU och andra universitet och därifrån kan värdefull kunskap hämtas. Eriksbergs utbyggnad och seminarieparken är stadsplaneringsområden, där sakkunskapen lämnas ohörd, ty där har politisk ideologi fått företräde. Man kan fråga sig varför så många vill utbilda sig när de inte blir respekterade- de lärda fåren skall leva avskilda utan att störa makten.