Tillväxt ger i princip alltid bättre ekonomi på grund av cirkulära orsakssambands kumulativa effekter, aktivitet föder aktivitet likt rätt placerade vedträn i en brasa. Tillväxt är något bra för Uppsala!
Det spelar ingen roll för kommunens ekonomi om man är i arbete eller om man har barn eller inte. Systemet med inkomstutjämning bygger på att kommunens intäkt från kommunalskatten räknas på 115 procent av en för riket standardiserad medelskattekraft per person. Vad de enskilda personerna i kommunen tjänar utjämnas alltså på riksnivå. Därtill finns en kostnadsutjämning för att rätta till opåverkbara strukturella kostnadsskillnader i kommunens obligatoriska kostnadsområden. Sedan finns det strukturbidrag, införandebidrag, regleringsposter och till sist en LSS-utjämning. Nya Uppsalabor är positivt för ekonomin!
Kommunal infrastruktur (fastigheter, va-nät och andra installationer) är idag redovisningsmässigt värderat till en historisk anskaffningskostnad. Därför blir resultaträkning, balansräkning och nyckeltal inte bara felaktiga utan också farligt vilseledande. Inflation och relativprisförändringar har gjort befintlig äldre infrastruktur skenbart väldigt billig i relation till den 12-16 gånger större kommunala kostnadsposten för de anslagsstyrda nämndernas övriga kostnader, främst personalkostnader.
Här uppstår ett stort bekymmer med dålig kommunal tillgångsförvaltning och felaktiga investeringsbeslut grundade i irrelevanta nyckeltal i kombination med en obefogad ränteoro. Stiger den nominella svenska räntan varaktigt med X procent föregås det av att den standardiserade medelskattekraften har ökat med minst det dubbla (2X procent). Inflation är på sikt helt beroende av minst dubbelt så stora och varaktiga löneökningar. Intäktsökningar minus ränteökningar dikterade av inflation ger därmed i de flesta fall till och med ett nettotillskott till kommunkassan!
Grundfrågan om spårvagnar är bra eller inte överlåter jag dock till andra, men självkörande pålitliga fordon med vårt väglag, vår nederbörd och våra siktförhållanden känns ändå som önsketänkande. Helt nya bilar i miljonklassen klarar ju idag inte ens av att automatiskt blända av helljusen rätt i många trafikförhållanden.