Tester för äldrevården borde kunna prioriteras

Smittan kommer in äldreomsorgen, trots god beredskap och goda hygienrutiner, skriver Lars Andersson

Tester är nödvändiga eftersom så många virusbärare saknas symtom, skriver Lars Andersson.

Tester är nödvändiga eftersom så många virusbärare saknas symtom, skriver Lars Andersson.

Foto: Stian Lysberg Solum/TT

Insändare2020-11-17 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till insändarsvar av Elisabeth Sandmark, Eva Andersson och Merri Subasic 7/11

”Att testa alla medarbetare inom vård och omsorg, i syfte att skydda de äldre från smitta, vore varken säkert eller effektivt”, ”provsvaret dröjer flera dagar” och ”provsvaret är dagsfärsk information” svarades det. Ja, naturligtvis måste provtagning ske upprepade gånger och är naturligtvis resurskrävande. Att provtagen personal inte kan arbeta innan analyssvaret meddelas, kan inte vara skrivet i sten – en anpassning måste kunna ske vid testning av all personal. Likaså måste det vara en attityd- och utbildningsfråga att man naturligtvis inte ska betrakta sig själv som virusfri även framöver, om man får ett provsvar utan virusfynd.
De åtgärder som räknas upp i insändaren är bra - ”goda hygienrutiner”, ”god beredskap, kunskap och samarbeten”, med mera - men de räcker nog inte, smittan tar sig ju ändå just nu in i äldreomsorgen. Att asymtomatiska virusbärare finns i stor frekvens sågs i en undersökning i våras med 2500 tester av personal på sju äldreboenden i Stockholm. Där hade hela 8 av 13 personal med positiv test inte några symtom (DN 6 nov. 2020). Smittskyddsprofessor Lars Engstrands kommentar till detta: ”All personal borde testas. Vi får bara inte få in smittan på äldreboendena som i våras. Det kommer i så fall även att belasta sjukvården.” 
Vidare håller jag med om att provtagnings- och analys-kapaciteten redan nu verkar vara hårt ansträngd, men borde inte äldrevården kunna prioriteras mer med tanke på vårens dystra siffror, tills kapaciteten ökas? För övrigt har nu regionerna haft ett halvår på sig att rampa upp den kapaciteten, men kapacitetsbristen är fortfarande ett stort och ökande problem. Månne folkhälsomyndighetens nedtoning av prognoserna i början på hösten (”ingen andra våg kommer”) var missledande? 
Samtidigt undrar jag varför massmedia inte separat redovisar aktuella siffror för antal smittade och avlidna inom äldrevården (boenden och hemtjänst)? Tas verkligen inte dessa siffror fram kontinuerligt av Socialstyrelsen eller FHM, trots att corona-drabbandet av äldrevården är ett stort nationellt trauma?