Tänk på miljön när du väljer mat

Kor bidrar till stora koldioxidutsläpp, skriver Karin Olarsbo.

Kor bidrar till stora koldioxidutsläpp, skriver Karin Olarsbo.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Insändare2019-05-17 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Något som märks tydligt nu i valtider är att klimatet diskuteras flitigt, inte minst av våra politiker. Dock är det nästan uteslutande utsläppen från transportsektorn som nämns medan utsläppen från vår matproduktion kommer i skymundan.

Samtidigt skriver Naturskyddsföreningen att kött- och mejeriprodukter har lika stor klimatpåverkan som världens alla transportmedel tillsammans.

Nötkreatur som till exempel kossor är en av de störst bidragande faktorerna till stora utsläpp. I en artikel på svt.se nämns bland annat att produktion av ett kilo nötkött motsvarar ett utsläpp på 25 kilo CO2, vilket jämförs med att köra en normal bil 12-15 mil. Vidare skriver Livsmedelsverket att produktion av ett kilo nötkött kan innebära upp till 39 kilo växthusgasutsläpp, där utsläpp av metangas från nötkreatur utgör en stor del. WWF nämner också att ett kilo nötkött totalt sett kräver ca 15 000 liter vatten, även om en stor del av vattnet utgörs av regnvatten i Sverige.

Utsläppet för nötkött tål att jämföras med utsläppet för produktion av kyckling, vilket enligt Livsmedelsverket hamnar på 2 kilo CO2/kg. För att inte tala om baljväxter som kan ha ett så lågt koldioxidutsläpp som 0,2 kilo/kg enligt WWF.

För många kan siffror som ovanstående ses som svårtolkade, men om man liksom ovan sätter de i jämförelse med någonting annat kan man få en klarare bild av dess betydelse. Skillnaden i utsläpp är markant mellan olika livsmedel och tål att tänkas på nästa gång man väljer vad man ska äta till middag. WWF:s matkalkylator är ett bra tips för bättre koll på koldioxidutsläppen av ens måltider.

Utifrån den stora påverkan som matproduktionen har på vår miljö, är det för mig obegripligt varför våra politiker inte diskuterar detta lika flitigt som de diskuterar problemen med transportsektorn. Att diskussionen kring matproduktionens klimatpåverkan uteblir, kan lätt leda till att många inte tror att matproduktionen har någon direkt inverkan på klimatet. Mer fel än så kan det inte bli och därför anser jag att politikerna bör adressera detta som det verkliga problem det är.

Samtidigt är det vår plikt som medborgare att göra vad vi kan för att minska vår klimatpåverkan och med denna artikel har du förhoppningsvis fått lite mer kunskap om vad dina matvanor faktiskt innebär. För mer information kan jag varmt rekommendera filmen ”Cowspiracy”.

Läs mer om