Tala om problemen för kommande generationer

Läckage ur kopparkapslar i ett kärnbränsleförvar 500 meter ner i berget kan komma att inträffa redan om 100 år, i stället för 100 000 år. Därför är det märkligt att regeringen i januari beslöt att tillåta kärnbränsleförvarsanläggning i Forsmark. Det skriver Hans Jivander.

Kärnavfallet ska slutförvaras inneslutet i en kapsel av gjutjärn och koppar, som i sin tur bäddas in i bentonitlera och placeras i urberget 500 meter under jord.

Kärnavfallet ska slutförvaras inneslutet i en kapsel av gjutjärn och koppar, som i sin tur bäddas in i bentonitlera och placeras i urberget 500 meter under jord.

Foto: Nicklas Kilhberg

Insändare2023-01-15 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det svenska Kärnavfallsrådet, ett av regeringen instiftat tvärvenskapligt rådgivande organ för kärnavfallsfrågor, hade ett avslutande möte tisdagen 6 december i Stockholm med berörda aktörer. Rådet läggs ner vid årsskiftet eftersom regeringen anser att rådet inte längre behövs. På mötet presenterades en studie av Kärnavfallsrådets roll och betydelse under de över 30 år som rådet verkat.

På mötet fanns förutom nuvarande och tidigare medlemmar i rådet representanter från Östhammars kommun, Strålsäkerhetsmyndigheten, kärnkraftindustrin, miljörörelsen och akademiker.  

En av deltagarna var Christoffer Leygraf, professor emeritus i korrosionslära vid KTH. Han redogjorde för forskning om kopparens korrosion under förvarsliknande förhållanden. Att han är en världsledande forskare inom området framgår tydligt av de utmärkelser han har fått för sina arbeten, här citeras ur hans CV: 

”2017 Marcel Pourbaix Award presented by the International Corrosion Council, in recognition for outstanding contributions to international cooperation in the field of metallic corrosion. The award goes to one scientist world-wide every three year.”

På mötet blev det en diskussion om koppar är ett bra kapselmaterial för kärnbränsleförvaret. Professor Leygraf berättade om ny forskning som visar att koppar med stor sannolikhet bryts ner med en hastighet som vida överskrider den av kärnavfallsbolaget SKB kalkylerade och att läckage ur kopparkapslar i ett kärnbränsleförvar 500 meter ner i berget kan komma att inträffa redan om 100 år, i stället för 100 000 år som är värsta scenario enligt SKB. 

I det perspektivet är det ytterst märkligt att förra regeringen fattade beslut i januari 2022 om tillåtlighet för SKB:s ansökan om kärnbränsleförvarsanläggning i Forsmark utan att med något ord kommentera eller hänvisa till råd från Kärnavfallsrådet eller oberoende korrosionsforskare. Det var som bortblåst. 

Än så länge är det inte känt om regeringen vill skapa en ny verksamhet som kan ta över de roller som Kärnavfallsrådet haft. 

Lyssna på vetenskapen!