Tack till alla som stred för nattjouren!

Akutmottagning. Vårdstyrelsen beslutade nyligen att primärvårdens akutmottagning i Östhammar även i fortsättningen ska att ha öppet kvällar, nättter och helger.

Akutmottagning. Vårdstyrelsen beslutade nyligen att primärvårdens akutmottagning i Östhammar även i fortsättningen ska att ha öppet kvällar, nättter och helger.

Foto: Ingela Söderman

Insändare2017-05-15 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En eloge till alla er som stred för att behålla nattjouren på akutmottagningen i Östhammar.

Och till landstingspolitikerna: Våga inte att en gång tilll röra ”vår” nattjour!

I en kommun med en allt mer åldrande befolkning och med ett stort antal sommarboende blir trycket på en nattjour mycket stort och att då föreslå ambulans och helikopter till Uppsala, är både resurs-, kostnads- och miljökrävande. Det vore rena kapital- och förtroendeförstörelsen.

Våra resurser finns redan hos alla de sköterskor och läkare som ser till att vi andra överlever när det blir akut läge. Öka i stället deras löner!

Och ve den politiker som ens vågar komma i närheten av att laborera med oss i tron att man sparar landstingspengar! Vad är ett liv värt...?

Sätt den politiker som vill spara ”resurspengar” på nattakuten klockan 02.30 en lördagsnatt, så den ser vad som försiggår på denna arbetsplats, när de flesta av oss sedan länge somnat framför tv:n. Ok , det kan vara helt lugnt, inget särskilt inträffar. Ungefär som att ha en försäkring mot brand och inbrott. Vi betalar för den och vill förstås att inget ska hända, men när det väl händer då är det bråttom och då kan det handla om att rädda liv.

Jag har själv nyligen haft anledning att på icke arbetstid uppsöka nattjouren och är oerhört tacksam att inte behöva åka nio mil till Uppsala och hamna i en överfull korridor. Tack alla ni som jobbade den natten!

Det skulle vara intressant att se vad samhällskostnaderna blir, om vi inte har råd med det allra nödvändigaste, vare sig det handlar om att hålla folk vid liv eller att släcka bränder?

Och tyvärr har vi ju ännu inte kommit så långt i utvecklingen, att vi blir sjuka eller att det brinner, bara på vardagar mellan klockan 10 och 18?

Läs mer om