Ta ansvar, följ rekommendationerna!

Det verkar finnas otillräcklig förståelse för smittskyddsrekommendationerna, skriver Christer Tengvar, och Lars O Ericsson.

Det verkar finnas otillräcklig förståelse för smittskyddsrekommendationerna, skriver Christer Tengvar, och Lars O Ericsson.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Insändare2020-11-10 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Spridningen av covid-19 i Region Uppsala har tagit ny och alarmerande fart efter sommarmånaderna. Delvis förväntat men inte på detta brutala sätt som vi nu ser. Uppsalastudien Crush Covid avslöjar att vissa delar av Uppsala är betydligt mer drabbade samtidigt som viljan att testa sig är lägre inom några av dessa stadsdelar. Så många som 30-40 procent bär på viruset när man väl testar sig.

Mer än sju miljoner av landets befolkning omfattas idag av skärpta lokala råd och restriktioner. Region Uppsala var först med att införa lokala råd (20 oktober) med ytterligare skärpningar ett par veckor senare. Trots detta ökar kraftigt antalet som testar positivt för SARS-cov-2 viruset och de som insjuknar i covid-19 blir allt fler. Antalet som måste vårdas på sjukhus blir samtidigt fler. Både inom intensivvården och på vårdavdelningar. Många i personalen är uttröttade efter vårens tunga och svåra arbete. Några har ännu inte fått ut hela den sommarledighet som man enligt avtal har rätt till. ”Vi kommer att få mycket stora svårigheter att klara av en covidanstormning som den i våras” menar chefen för Akademiska sjukhusets infektionsklinik.

Vid Region Uppsalas senaste pressträff angående covid-19 är samtliga i panelen mycket bekymrade och tonen är vass. Utvecklingen går snabbt åt fel håll. Trots införda restriktioner. Region Uppsala har gång på gång uppmanat oss i den breda allmänheten att hålla oss informerade, uppdaterade och följa smittskyddsrekommendationerna. Men uppfattningen är att det i dagsläget finns en otillräcklig förståelse och följsamhet hos delar av länets invånare som driver den tilltagande smittspridningen. Smittan som initialt mest sågs hos yngre vuxna når nu även upp i högre åldrar och därmed riskgrupper.

Chefen för Akademiska sjukhusets infektionsklinik menar att konsekvenserna för att bryta mot de lokala smittskyddsreglerna måste formuleras skarpare och vara kännbara. Mycket lätt att hålla med om. Han vill samtidigt kunna föra upp diskussionen på en nivå om och när mer tvingande åtgärder behöver övervägas. En självklarhet kan man tycka. Socialministern har dock nobbat med hänvisning till nuvarande lagstiftning. Folkhälsomyndighetens inställning är när detta skrivs ännu inte känd men blir säkerligen som tidigare - avvaktande. 

Som regionens hälso- och sjukvårdsdirektör har uttryckt det hela. ”Gällande restriktioner och råd skall följas som om de vore lag”.