I Sverige har vi ett jämställdhetsideal som går ut på att vi tror oss vara så gott som jämställda här och vi gör allt för att bibehålla denna syn utåt sett. Problemet är att det blir fel när verkligheten visar något annat. Vi är långt ifrån jämställda. Vi har kommit avsevärt längre än de flesta andra länderna men vi är definitivt inte jämställda.
Här kommer lite fakta om läget i Sverige:
•95 % av våldtäktsanmälningar leder inte till fällande dom
•Närmare 100 % av de som blir misstänkta för våldtäkt är män
•Mer än var femte kvinna har under året valt att avstå från att gå ut på kvällen i rädsla för att bli överfallen eller hotad
•80 anmälningar kommer varje dag in till polisen där det rör sig om våld mot kvinnor
•Hittills i år har 9 000 anmälningar kommit in gällande våld i nära relation riktat mot en kvinna
•Fler än var fjärde kvinna blir utsatt för våld av en man hon har eller haft en nära relation till
•Ungefär 50 % av alla unga tjejer har blivit utsatta för försök till tvång att skicka bilder med sexuella anspelningar eller att prata om sex när de inte velat det. Det här är något som är fyra gånger vanligare för tjejer att råka ut för än för killar
•Ätstörningar är 9 gånger vanligare bland tjejer än bland killar
•Män tjänar i genomsnitt 50 000 kr mer per år än vad kvinnor gör
•Av föräldraledigheten tar pappor endast ut en femtedel
•Var tredje vecka dödas en kvinna av en man som ett led i våld i nära relation
Det här är ett axplock. Vi har som sagt kommit långt på vår jämställdhetskamp men det är tydligt att vi har en lång väg kvar. Och det kommer ta tid och har tagit tid att komma dit vi är idag. Kvinnor har i alla tider fått strida för sina rättigheter. Aborträtten trädde i kraft så sent som 1974 och det rådde inget undantag här vad gäller hård kamp.
Ett viktigt led framåt i kampen är otvivelaktigt sättet vi bemöter barn på. Genusarbetet nämns idag på flera ställen i läroplanerna och är ytterst nödvändigt för att få till en förändring. Olika bemötanden skapar olika förutsättningar och villkor för uppväxten.
Men utöver genusarbetet krävs bland annat också att det sker en förändring i hanteringen av våldsutövare och utsatta kvinnor och barn. 800 kvinnor lever under skyddad identitet. Varför åtgärdar man inte problemet med våldsutövarna i stället för att låta de utsatta fortsätta leva under psykisk terror och med eftervåldet?
Källa:https://tjejjouren.se/tjejguiden/feminism/statistik
Sverige är ännu långt ifrån jämställt
Våra ideal om jämställdhet stämmer inte med hur det ser ut i verkligheten, skriver Elin Axelsson.
Vi har en lång kvar väg till jämställdhet, skriver Elin Axelsson. (Tygkassen på bilden är gjord av konstnären Jessica Hallbäck.)
Foto: Helena Landstedt/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.