Kyrkans tro, liv, gudstjänster och kyrkliga handlingar samt kulturliv är centrala och viktiga i den kristna gemenskapen. Samtidigt är Svenska kyrkan med sina dryga 400 000 ha, varav 46 000 ha i Uppsala stift, Sveriges femte största skogsförvaltare och har ett stort kulturarv av bland annat kyrkor, kyrkogårdar och olika byggnader att förvalta. Kyrkan är en rikstäckande organisation, arbetsgivare och tongivande samhällsaktör.
Svenska kyrkan har en nyckelroll att spela då det är möjligt att göra stor skillnad för klimatet och för människors trygghet.
I bibelns urgamla texter fyllda av kunskap och visdom hittar vi ord som hjälper oss hantera de existentiella frågorna. Vi finner lovsång till Gud, förundran över livet och skapelsens rikedom. Bibeln talar om det goda förvaltarskapet, kärleksbuden och att Gud aldrig slutar älska oss.
Extremvädersommaren 2021 har brutalt påmint oss om att klimatförändringarna är här. Därför behöver vi ställa om nu. Kalhyggesbruket är inte bra då hela 80 procent av de avverkade träden blir till kortlivade produkter såsom papper och biobränsle. Den inlagrade koldioxiden är tillbaka i atmosfären igen inom några år. Även det kol som bundits i marken går vid en kalavverkning ut i atmosfären. Om vi endast räknar utdelningen från den del av Prästlönetillgångarna som utgörs av avkastningen från skogen hamnar vi på endast 1-1,5 procent av Svenska kyrkans totala intäkter.
Himmel och Jord vill backa upp miljö- och klimatarbetet, stå upp för mänskliga rättigheter och allas lika värde, värna biologisk mångfald, bevara all skyddsvärd skog och införa hyggesfria, ekosystembaserade skogsbruksmetoder som istället för att efterlämna ett skövlat landskap, låter skogen finnas kvar.