Replik till Erik Pelling/UNT den 25 mars
Det är med stor besvikelse jag läser svaret från kommunstyrelsens ordförande, Erik Pelling. I svaret anges bl a att svar på mina frågor finns i www.uppsala.se/odla. Här anges bland annat hur man kan starta en förening/kollektiv för att teckna avtal med kommunen om att odla på kommunal mark samt därmed sammanhängande frågor (om den odlingsbara marken minskar eller försvinner är det ju inte aktuellt med närodling).
Det var således inte svar på min fråga om kommunens planering för att göra samhället och Uppsala mer hållbart/robust ur ett krisperspektiv med beredskapshöjning eller krig. Jag fokuserade på just det jag skrev, inte fyrspår, inte Uppsalas nya värmeverk med fossilfri produktion etc. Därmed inte sagt att det inte är viktigt för Uppsala i ett kortare och längre perspektiv.
Jag har sökt i översiktsplanen som omfattas av en planeringshorisont från 2016-2050 men med möjlighet till revidering under tiden.
Vidare läser jag att ”Uppsala kommun satsar på lokal livsmedelsproduktion och på ekologisk odling”. Med de utbyggnadsplaner som ligger i ÖP (översiktsplan) och omsätts i detaljplaner minskar den odlingsbara marken i Uppsalas omedelbara närhet. Se t ex området runt Ulltuna med Trädgårdsstaden och den fortsatta utbyggnaden av ett stort antal flerfamiljshus. Jag sökte i ÖP på ”Markanvändning för att odla på” noll träff. Jag sökte på ”Hur ska man skydda odlingsbar mark från bebyggelse” Noll träff.
Det här frågan är lika viktig runt, eller i närheten, av våra städer, i hela Sverige. Det vore illa om också avsaknaden av styrelement för att säkerställa närheten till odlingsbar mark gäller även övriga kommuner.
Det ska villigt erkännas att kriget i Ukraina sätter fokus på just dessa frågor. Men av Pellings svar finns nära nog inget i den kommunala planeringen om ett klargörande på mina frågor. Svaret liknar jag vid den rökridå som kom från motorsågarna som fällde skyddsvärd gammal skog runt Ulleråker nyligen.
Jag känner mer oro nu än innan frågeställningen togs in i UNT de 17/3 eftersom svaret är att ”vi har och fortsätter planera för möjligheter till närproducerat livsmedel”. Någon sådan planering kan jag inte se att den finns.
Vi Uppsalabor väntar fortfarande på kommunens svar om den framtida utbyggnaden av Uppsala på jordbruksmark. Gärna före den tid som det tog för Bärbyledens tillkomst, efter 40 år av stötande och blötande, av kommunens politiker. När den väl var byggd hade samhällsutvecklingen sprungit ifrån den betydelse som man ursprungligen avsåg den skulle ha.