Svåra regler för gång- och cykelbanor

Vilka är problemen med att ha samma regler för alla gång- och cykelbanor, oberoende av bredd? Det undrar Harald Nordlund,

Reglerna för gång- och cykelbana är oklara anser skribenten.

Reglerna för gång- och cykelbana är oklara anser skribenten.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Insändare2024-06-12 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jo, reglerna är tydliga, men omöjliga att få efterlevnad av. Jag åsyftar reglerna för gång- och cykelbanorna. Är en gång- och cykelbana högst 2,90 meter bred gäller att den är gemensam för fotgängare och cyklister. Här ska sålunda fotgängaren färdas på vänster sida eftersom denne/denna då möter fordonstrafik. 

Är banan bredare än 2,90 m är den vanligtvis uppdelad i en särskild gång- respektive cykelbana, vilket anges med markering i banan och skyltning eller, som ibland gäller, genom endast skyltning. Att cyklister här möts till höger på cykelbanan är för alla en självklarhet. Möte mellan fotgängare på gångbana finns inga tydliga regler för.

Gemensam gång- och cykelbana: Gå på vänster sida, cykla på höger. 

Uppdelad bana: Gå på gångbanan. Cykla på högra sidan av cykelbanan.

Ovanstående är väl helt tydligt.

Problem skapas emellertid av att bredden skiftar. Efter en viss sträcka kan gång- och cykelbanan övergå från att vara gemensam till att vara uppdelad. Här ska alltså fotgängare, i en riktning, plötsligt byta sida. Detta får som följd att ingen eller få bryr sig om eller noterar vad som gäller. Inte heller är 2,90-normen känd av alla.

Vad spelar det här för roll? Jo, det måste vara lätt att göra rätt.

Regler, som är näst intill omöjliga att förstå, måste tas bort, alternativt ändras. Vilka är problemen, Gatu- och samhällsmiljönämnden, med att samma regler gäller för alla gång- och cykelbanor, oberoende av bredd?