"Bevare oss för eld och brand, tjuvnahand och Österbys Stora damm". Så löd en gammal bön i Uppsala med tanke på att Stordammen i Österbybruk ingår i Fyrisåns östra tillflöde. När Stordammsbröstet anlades så visade dåtidens myndighet, i form av kung Gustav II Adolf aktivt intresse vid ett besök.
Nutidens myndighet i form av Länsstyrelsen har nedprioriterat dammsbröstets betydelse genom att det inte ingår i skyddsområdet för Byggnadsminnet Österbybruk. Motiveringar som att det endast finns endast en "badanläggning" och att det "inte har någon historisk anknytning" känns inte relevanta, Anläggandet av Stordammsbröstet på 1600-talets början var en förutsättning för att utveckla Österbybruk till att bli en ledande ort inom järnhanteringen i Uppland.
Skyddsområdet i Byggnadsminnesförklaringen från år 1969 bör därför kompletteras med att omfatta även Oppdammen och Stordammsbröstet i Österbybruk. Detta särskilt med tanke på de senaste årens förhöjda vattennivåer i hav, sjöar och vattendrag, som en följd av klimatförändringarna.