Stora utmaningar för demokratin i en digital tidsålder

Det är dags att inte bara erkänna hoten mot demokratin utan också agera beslutsamt för att motverka dem. Det skriver Sima Valizadeh.

Parthenontemplet på Akropolis i Aten där demokratin skapades för drygt 2500 år sedan.

Parthenontemplet på Akropolis i Aten där demokratin skapades för drygt 2500 år sedan.

Foto: Joakim StŒhl/SvD/TT

Insändare2024-06-30 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under det senaste decenniet har akademiker, politiker och journalister uttryckt oro över demokratins tillstånd världen. Demokratins koncept har förändrats avsevärt sedan antikens Grekland och dess definition behöver uppdateras för att spegla dagens verklighet. Trots framstegen ser vi idag många orättvisor som begås i demokratins namn.

Dagens demokratiska system står inför komplexa maktdynamiker och utmaningar mot grundläggande demokratiska principer. Ökade rasojämlikheter och socioekonomiska klyftor kräver inte bara en revidering av demokratins definition utan också en anpassning till den digitala tidsålderns påverkan och globala praxis. En särskild oro är den växande kriminaliteten och korruptionen som utnyttjar dessa dynamiker för att underminera demokratiska institutioner.

Internationellt utnyttjar diktaturer avancerad teknik för att behålla makten, ofta under täckmantel av stabilitet och säkerhet. Världen befinner sig i en kamp mellan demokrati och autokrati, där risken är stor att demokratin kan förlora mark. Denna utveckling har satt demokratins principer i kontrast till autokratins framväxt, vilket hotar att underminera demokratiska framsteg globalt. För att upprätthålla demokratiska principer måste vi anpassa oss till globala realiteter och sträva efter inkludering, rättvisa och lika rättigheter för alla medborgare.

Det finns välgrundade farhågor om att sociala medier och användningen av AI-verktyg i demokratiska stater, har dragit allmänheten närmare antidemokratiska politiker. Även ett överflöd av publikationer om demokratins kollaps är kanske tillräckligt för att motverka de motsatta krafterna på sociala medier.

För att säkra demokratins fundament krävs en aktiv och aggressiv strategi. Ökad medvetenhet och engagemang från medborgarna, stärkta demokratiska institutioner och främjande av rättvisa och inkluderande samhällen är nödvändigt. Endast genom sådana åtgärder kan demokratier anpassa sig till det 2000-talets utmaningar och fortsätta att vara en garant för frihet och rättvisa.

Det är dags att inte bara erkänna hoten mot demokratin utan också agera beslutsamt för att motverka dem. Genom att utbilda och engagera medborgare, samarbeta globalt för att främja demokratiska värderingar och stå enade mot antidemokratiska krafter kan vi säkerställa att demokratin förblir det föredragna systemet för att skydda mänskliga rättigheter och upprätthålla en rättvis samhällsordning samt motverka autokratiska influenser.