Stora risker med visitationszoner

Ska vi frångå principen om oskyldig tills domstol har dömt? Det undrar Monika Edlén.

Utredningen om visitationszoner av utredaren Karin Erlingsson, rättschef på Tullverket presenterades på en presschef med justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Utredningen om visitationszoner av utredaren Karin Erlingsson, rättschef på Tullverket presenterades på en presschef med justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2024-02-14 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Finns det inte möjlighet idag för polisen att visitera personer vid misstanke om brott? Det som då saknas är möjlighet att visitera personer utan misstanke om brott. Men om det är tanken så är rättssäkerheten borta, skriver Monika Edlén. 

Är det verkligen det samhälle vi vill ha? Vem ska bestämma vilka zoner som ska gälla? Vad är det som säger att de personer som eventuellt skulle bli visiterade helt enkelt undviker dessa zoner. Eller kommer zonerna att vara hemliga? 

Tanken kanske någonstans i botten kan kännas rimlig men hur kommer den att förverkligas? Den diskussion som förs om klädstil är helt befängd. Likaså att polisen skulle vara så väl bekant med invånarna i ett område att bara ” rätt” personer blir visiterade. Om polisen redan känner de som bor i ett område då vet de vilka som kan behöva kontrolleras lite extra. 

Det är stor risk att fel personer drabbas. Ska vi frångå principen om oskyldig tills domstol har dömt? Man måste nästan vara lite borta om man inte förstår vilken grupp som kommer att råka illa ut. Det är de personer inom vissa grupper som lever ett skötsamt liv. De kommer bara att bedömas utifrån utseende och klädval inte utifrån vilka personer de är. 

Vad säger Gucci om att förknippas med gängbrottslighet? Ingen bra reklam faktiskt.