Stoppa Uppsalapolitikernas hemliga avtal!

Uppsalapolitikernas hemliga överenskommelser måste offentliggöras, tycker insändarskribenten.

Erik Pelling (S) tillsammans med Jennie Claesson (L) och Stefan Hanna (UP).

Erik Pelling (S) tillsammans med Jennie Claesson (L) och Stefan Hanna (UP).

Foto: Elin Sandow/Julia Koch/UNT Arkiv

Insändare2024-10-04 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsalaborna har fått nöja sig med att ”privata” överenskommelser gjorts mellan olika politiska partier som konsekvens av valresultatet 2022. Överenskommelsen mellan UP (Stefan Hanna) och socialdemokraterna (Erik Pelling) har aldrig redovisats öppet för Uppsalaborna. I likhet med den märkliga svängningen hos Liberalerna från att ha varit pådrivande när det gällde spårvagnarnas vara eller inte vara i Uppsala.

Vilken överenskommelse gjordes mellan Socialdemokraterna och Liberalerna som motiverade deras 180 graders sväng i sista minuten? Jenny Claesson motiverade Liberalernas ställningstagande att skolan skulle prioriteras i budgeten. Vi som inte har skygglapparna på ser hur eftersatt skolan är i Uppsala på grund av avsaknaden av resurser. Att säga att man har bromsat en eventuell besparing på skolans område när man i samma stund accepterar pengaflödet till spårvägsprojektet är inte sanningsenligt. Hur mycket av vänskapskorruption ligger bakom Liberalernas omsvängning? Den observante läsaren kunde inte undgå att se de vänskapsband som finns mellan olika politiska företrädare.

När Uppsalas ekonomi tycks bli allt mer ansträngd efter illavarslande meddelanden om vårt eftersatta VA-system frågar sig vän av ordning hur mycket skall vi acceptera om låneskulden (spårväg samt VA kostnader) växer oss över huvudet. Tillgången på pengar tycks inte vara någon bristvara hos det rödgröna styret. Man kan också konstatera att upphandlingarna som görs är illa skötta. Hur reagerar en kontrakterad anbudsgivare när kommunanställda i alla fall underlåter att handla upphandlade produkter av det kontrakterade företaget när de praktiska konsekvenserna av tveksamma upphandlingar blir uppenbara.

Det är dags att öppet redovisa de politiska överenskommelserna som har så stor inverkan på kommunens sätt att agera. Avbrutna upphandlingar i sista minuten kräver också en förklaring varför kommunen väljer anbudsgivare som sen inte anlitas till hundra procent på grund av ”tekniska” problem. Fungerar inte internkommunikationen hos Uppsala Kommun? Kommunanställda väljer som konsekvens av upphandlingarna att handla där det är praktiskt möjligt även om kostnaden blir större än att vända sig till kontrakterade anbudsgivare.

Det är dags att lägga korten på bordet och förklara de uppenbart ”folkskygga” överenskommelser som har gjorts mellan olika politiska företrädare samt varför upphandlingarna inte fungerar som det är tänkt.