Många Uppsalabor tror att det populära i naturreservatet Hågadalen-Nåsten är skyddad mot skogsavverkning, men så är inte fallet.
Det är bara en liten del av reservatet (rödmossen) som är skyddad. I resten av reservatet går det märkligt nog bra att avverka skogen och det enbart är rätten att bygga bostäder som är begränsad. Just nu planeras en större avverkning av Uppsala Universitet (UU) och det är inte bara av miljöskäl som den bör stoppas utan de rekreationella värdena som skogen utgör för Uppsalaborna är minst lika viktig.
Hågadalen-Nåsten är kanske det mest välbesökta tätortsnära naturreservatet vi har och många invånare nyttjar skogen som ett andningshål då det är deras närmaste orörda natur. En vanlig dag tar många människor sin dagliga promenad i den vackra gammelskogen och man ser ofta barnfamiljer som gör utflykter eller grillar. I skogen möts man också ofta av hundägare, joggare, ryttare, svamp och bärplockare eller cyklister och mountainbikeåkare. Ibland är hela skogen fylld av människor med kikare som försöker få syn på en ovanlig uggla eller så träffar man på utbytesstudenter som har tagit ett avbrott från studierna. Och när snön faller förvandlas stigarna till längdskidspår.
Reservatet nyttjas av människor från alla åldrar, bakgrunder och samhällsklasser.
För många av besökarna har den andliga upplevelsen av skogen en stor betydelse. Varför söker vi oss annars till Hågadalen-Nåsten om det inte är för upplevelsen av den vackra orörda gammelskogen med dess höga tallar, vitmossa, lavar eller andra naturvärden som vi uppskattar? En avverkning blir därför problematisk eftersom den medför att den harmoniska helhetsupplevelsen av att röra sig fritt genom skogen blir förstörd. Ett exempel på detta finns mitt i reservatet nära platsen Högbyhatt. Där avverkade UU en bit skog 2018 och varje gång man passerar platsen så kommer man lite ur balans och man frågar sig: ”Varför fick inte de höga tallarna och vitmossan finnas kvar just här? Varför måste jag mötas av ett kalhygge? Mitt i naturreservatet?”.
Eftersom vi inte vill få flera sådana platser uppmanar vi därför UU att avbryta avverkningsplanerna. Vi rekommenderar också de två största markägarna (Uppsala Kommun och UU) att höja naturskyddet så att hela området får ett högre bevarandeskydd likt rödmossen. Då kommer också framtida avverkningar att förhindras.