Uppsalas minoritetsstyre Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna har med stöd av Vänsterpartiet ställt sig bakom ett förslag till ny stadsdelsindelning. Grunden för en stadsdelsindelning i Uppsala bör ligga i de historiskt framväxta stadsdelarna och hur deras omfattning och gränser etablerats i Uppsalabornas medvetande.
Särskilt i miljöer av högt kulturhistoriskt värde som förknippas med stadens identitet.
Kulturmiljölagens bestämmelse i 1 kap § 4 om god ortnamnssed, föreskriver att hävdvunna ortnamn inte får ändras utan starka skäl och jag förstår inte varför vi exempelvis inte kan låta Akademiska sjukhuset ingå i stadsdelen Fjärdingen, som det alltid har gjort istället för att ta bort det sista medeltida stadsnamnet och låta Akademiska bli en egen stadsdel.
Jag anser att stadsdelsindelningen är så viktig för Uppsalaborna att de skall få möjlighet att lämna sin syn på förslaget, och därför bör ett samråd ske med medborgarna innan förslaget klubbas.
Kommunalrådet Erik Pelling (s) som fick en fråga från SVT om indelningen svarade : ”Så himla viktigt är det faktiskt inte”. Detta är ett dåligt tecken på hans kultur- och demokratisyn.
En fungerande demokrati kräver betydligt mer, den fordrar att medborgarna har en reell möjlighet att delta i de demokratiska processerna. Det är först när denna möjlighet finns - och används aktivt - som vi kan tala om en medborgardemokrati.
I kommunens senast framtagna kulturpolitiska program skriver man att vi ska främja demokrati och delaktighet i kommunen.
Se till att detta efterföljs och värna om medborgardemokratin! Det är medborgarnas delaktighet i öppna fortlöpande diskussioner som utgör grunden för den sociala tilliten i samhället, och det demokratiska systemets legitimitet.