Det är en enorm tillgång för en liten kommun som Tierp att kunna ha sin egen gymnasieskola och vuxenutbildning. Denna tillgång blir än större av att Högbergsskolan utmärker sig med hög utbildningskvalité och med nöjda elever. Tyvärr håller kvalitén på att undermineras av ständiga besparingskrav och uteblivna budgetuppräkningar, vilket får oss fackliga ombud på skolan att börja misströsta.
Att skolan år efter år ska leverera samma verksamhet för allt mindre pengar får synbara negativa effekter på verksamhetens kvalitet. Vi har i dagsläget inte pengar att köpa in alla nödvändiga läromedel, ofta ersätts inte personal som slutar fastän arbetsuppgifterna består, vikariat för tjänstlediga studie- och yrkesvägledare tillsätts ej och vårt skolbibliotek får kraftigt bantad budget samtidigt som bemanningen där kan komma att halveras. Parallellt med att grundläggande resurser fråntas skolan så sker en omorganisation av skolledningen, vilket troligen kommer innebära en högre ekonomisk kostnad för skolan, och vi ställer oss frågande till om en ny ledningsorganisation verkligen är det som behövs. Konsekvensen av nedskärningarna riskerar att bli sämre kvalité samt ökad stress och överbelastning hos de anställda.
Det senaste året har Högbergsskolan och komvux tampats med den enorma utmaningen som coronapandemin inneburit, och alla lärare har jobbat hårt för att få både distansundervisning och en smittsäker närundervisning att fungera. Allt detta har varit enormt påfrestande på personal, elever, och skolans resurser. Det är i det sammanhanget upprörande att inga av de pengar som staten skjutit till för att kompensera för ökade kostnader i kommunerna kommer gymnasiet eller komvux i Tierp till del.
Vi saknar en vision och ambition från politiskt håll för hur skolan ska utvecklas. Alla verkar överens om att skola och utbildning är viktigt, men trots det möts vi av ständiga besparingskrav. En god skola måste få kosta, och om skolan ska utvecklas så behövs det satsas inte bara i ord utan även med ekonomiska medel. Därför önskar vi att politikerna i kommunen bestämmer sig för vad de vill med skolan, och också backar upp de ambitionerna med faktiska budgettillskott.