Solcellsparker på åkermark förkastligt ur klimat- och försörjningssynpunkt
UNT har nyligen rapporterat att flera stora solcellsparker planeras i Uppland, i närheten av Tierp, i Marielund och vid Gottröra. Deras sammanlagda area ska uppgå till cirla 100 hektar och när de står klara kommer de att kunna producera el som täcker årsbehovet för uppemot 30 000 lägenheter. Solcellsparkerna ska byggas på åkermark, i vissa fall odlingsmark med hög produktionsförmåga.
Samtidigt som man producerar fossilfri el så stoppar man därmed markens växtproduktion och därmed dess förmåga att genom fotosyntes ta upp koldioxid (växthusgas) från luften. På den aktuella arealen 100 hektar kan man producera 600 000 kg vete (kärnskörd) per år. Denna mängd räcker till 15 000 svenskars årskonsumtion av vetemjöl i bröd och i andra matvaror. Om man väljer att odla gräsvall på åkermarken kan den ge 700 000 kg hö per år som blir till foder för 60 kor som producerar 876 000 liter mjölk, vilket motsvarar 8 800 personers årskonsumtion.
Om man i stället för att bedriva åkerbruk på den aktuella marken väljer att plantera energiskog kan man få en årlig tillväxt på 1000 ton torr ved per år som i energiinnehåll motsvarar 500 kubikmeter eldningsolja. Dessutom kommer markens kolinnehåll genom ökad mullhalt i jorden att öka och därmed minskar halten koldioxid i luften i motsvarande grad.
Att täcka produktiva marker med solceller motverkar alltså vår önskan att minska utsläppet av växthusgaser och att uppnå målet om högst 1,5 graders uppvärmning av atmosfären. Jag tycker det vore rimligt att även redovisa baksidan av dessa vid första anblick miljövänliga satsningar på solenergi. Bygg i stället solpaneler på hustak, industritomter och andra vegetationsfria områden, som ändå inte bidrar till naturens eget upptag av växthusgaser genom fotosyntes.
Än så länge finns det gott om hustak och andra ytor som kan användas innan man ger sig på mark som av sig själva bidrar till upptag av växthusgaser och produktion av mat och andra nyttigheter. Jag kan förstå att det ur ett företagsperspektiv kan vara vettigt att producera el i stället för grödor, beroende på aktuella priser, subventioner och skatteregler, men ur ett större perspektiv är de förkastligt och bör avstyras.