Smartast för klimatet låta skogen stå

Gammal skog är en stor brist i skogslandskapet och är grundläggande för att bevara biologisk mångfald, skriver Ingemar Södergren.

Gammal skog är en stor brist i skogslandskapet och är grundläggande för att bevara biologisk mångfald, skriver Ingemar Södergren.

Foto: Pelle Johansson/Arkiv

Insändare2020-12-12 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentar till insändare av Anders Söderström 26/11 

Det finns ett flertal felaktigheter i skogschefen Anders Söderströms insändare om varför Akademiförvaltningen vill avverka i reservatet. 

Anders Söderström påstår att området till stor del är granplantage på nedlagd åkermark. Han nämner inte att största delen av området aldrig varit kalavverkat och hyser hög biologisk mångfald med både sällsynta och rödlistade arter. Den skog på nedlagd åkermark är ca 30 procent.  Nu påstår Uppsala akademiförvaltning att de endast ska avverka 5,5-6 hektar fast de avverkningsanmält 7,7 hektar. Hur vet vi att de inte hade avverkat all mark om det inte bildats opinion? Inventeringen av området och artfynden har gjorts av ideellt engagerade efter att akademiförvaltningen skickat in sin avverkningsanmälan. 

Anders Söderström skriver även att ung skog binder mer koldioxid. Då bortser han från faktumet att äldre skog utgör en kolsänka. Han bortser även från att större delen av skogens kol är lagrat i marken och frigörs efter en kalavverkning. Det tar minst 30 år att binda tillbaka den kol som frigörs efter en kalavverkning, oavsett vad virket används till, vilket talar för att det är en betydligt smartare klimatlösning att låta skogen stå. Endast 20 procent av virket från avverkningarna i Sverige går till långvariga produkter. 80 procent återgår inom några få år till atmosfären. Tyvärr verkar Uppsala akademiförvaltning vara forskningsresistenta. Är det inte dags att lyssna på universitets egen forskning?  

Slutligen argumenterar Uppsala Akademiförvaltning att skogen är “mogen”, det vill säga gammal, och att den av den anledningen bör avverkas. Det har såklart ingenting med naturvård att göra, utan endast ekonomisk avkastning. Gammal skog är en stor brist i skogslandskapet och är grundläggande för att bevara biologisk mångfald. Gammelskog är dessutom betydligt mer attraktiv för friluftslivet att vistas i än ungskog och hyggen. Är det inte dags att Uppsala universitet avsätter sina resterande 400 hektar i naturreservatet Hågadalen-Nåsten för natur, klimat och friluftsliv?