Smaklig och nyttig kost går ofta hand i hand

God och näringsriktig mat är inte motsatser, skriver Kerstin Haglund.

Äldreboenden borde satsa mer på maten, skriver Kerstin Haglund.

Äldreboenden borde satsa mer på maten, skriver Kerstin Haglund.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2020-09-13 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentar till Håkan Olséns insändare 7/9

I den bästa av världar ska maten vara både välsmakande och näringsrik för att göra oss motståndskraftiga mot sjukdomar. Modern vetenskap säger  dessutom att 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmarna. Maten ska självklart vara en upplevelse för både kropp och själ. I många kulturer används kryddor för deras medicinska egenskaper och de effekterna borde man över huvud taget ta till vara i vår matkultur, särskilt på våra äldreboenden. På dessa boenden är måltiden ofta dagens höjdpunkt och borde därför förgyllas och bli smakligare med kryddor och näringsrikare.

På  WHO:s hemsida finns rekommendationer om att äta en kost, som är färsk och oprocessad.  I den ingår helt kort frukter och grönsaker, helst färska, goda källor för fett och proteiner, samt  undvikande av socker och bruk av lagom mycket salt. Vatten är den dryck, som rekommenderas.     

Dessa råd är viktiga för oss alla, särskilt i dessa tider, och speciellt i äldrevården.               

 "Maten är bästa medicinen" sa redan Hippokrates.