Slå inte ihop Lagunda pastorat med Enköpings

Varför kan inte stiftet respektera vår vilja att få fortsätta arbeta på vårt sätt, nu när det bevisligen fungerar, skriver Tina Rudolphson.

När man slår samman pastorat tappar man servicen till landsbygden, skriver Tina Rudolphson. Bilden visar Holms kyrka

När man slår samman pastorat tappar man servicen till landsbygden, skriver Tina Rudolphson. Bilden visar Holms kyrka

Foto: Sven-Olof Ahlgren/Arkiv

Insändare2020-10-18 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Stiftet styr över kyrkan och politikers vilja blir lag.

2014 kom en målbild över hur Uppsala stift borde utvecklas för framtiden. Att slå samman pastorat för att få storleksrationaliseringens fördelar är lockande, men man såg inte att man även tappar servicen till landsbygden. Landsbygdens service är viktig för oss som bor här.

Stiftsstyrelsen beslutade sig för en prioritetsordning att följa kommungränsen vid bildandet av nya pastorat. Lagunda ser inte att det är bra, då vi redan i dag samarbetar med pastorat åt andra håll än Enköping.

Varje pastorat måste fira gudstjänst, ha minst ett invigt kyrkorum, personer som ser till de grundläggande uppgifterna och att man har förtroendevalda som arbetar för kyrkan. Detta finns i vårt lilla enförsamlingspastorat i Örsundsbro. Hade vi inte uppfyllt alla kriterier hade vi inte kunnat göra mycket mer än att önska var vi blir sammanslagna. Men nu sköter vi alla uppgifter på ett bra sätt, bättre än många stora pastorat, något som kanske retar de större pastoraten.

Under pandemin som vi nu befinner oss i har Lagunda hållit gudstjänst digitalt sedan 13 mars, man har med externa medel byggt ett utomhuskapell som används under sommar och höst för gudstjänster, konserter och begravning. Församlingen har via olika bolag skapat alternativa intäktsformer samt valt att sälja av fastigheter som inte används i verksamheten för att inte belasta ekonomin.

Kyrkan arbetar aktivt med olika grupper för barn, ungdomar och familjer för att säkra medlemsantalet. Personalen har flera olika arbetsområden vilket gör att man inte blir sårbar vid sjukdom, samt sparar på ekonomi och miljö när vaktmästare arbetar både yttre och inre tjänst. Man har ett flertal volontärer och frivilliga som ställer upp.

Att många är delaktiga och engagerade inom kyrkan skapar ansvarstagande för kyrkans bästa. Detta avspeglas i att man sedan länge inte har politiska listor i kyrkovalet utan en enad lista med de som vill arbeta för kyrkans bästa. Även om inte folket engagerar sig i kyrkans arbete generellt så strider vi för vårt oberoende. Vi vill inte styras av makthungriga politiker som inte respekterar andras pengar. Vi vill kunna möta våra styrande i affären och ställa dem till svars för deras beslut. Varför kan inte stiftet respektera vår vilja att få fortsätta arbeta på vårt sätt, nu när det bevisligen fungerar. Eller är det våra skatteintäkter som Enköpings pastorat vill åt? De har ju precis avslutat ett bygge som drog över budgeten med närmre 30 miljoner. Bevare oss från folk som inte förstår att hålla i plånboken.