Att kommuner och regioner har ekonomiska problem har väl knappast varit möjligt undgå.
Företrädare för dessa försöker förklara orsakerna, men stannar alltid med att peka på ”den åldrande befolkningen” som orsak. Jag är väl inte helt säker på vad som de avser med detta, men det är knappast enbart att vi alla blir ett år äldre för varje år. Det gäller ju även nu medelålders politiker. Jag befarar dock att man avser att våra mor- och farföräldrar blir för gamla och för många.
Jag tror ju att det finns fler faktorer som ger kraftiga kostnadsökningar för kommun och region. Jag har därför under en tid för egen del listat orsaker som känns relevanta, men det är inte så lätt att hitta och särskilja kostnadernas ursprung. Ofta är de inbakade under en annan rubrik i statistiken. I Svenska Dagbladet från den 24 januari kom dock klargörande hjälp. En professor och en seniorprofessor och en postdoktor i nationalekonomi vid Örebro universitet har forskat kring de här frågorna
De redovisar att under tiden 2008 till 2018 har ökningen av antalet personer äldre än 80 år ökat ”det demografiska kostnadstrycket” med 10 miljarder. Under samma tid har ”det demografiska kostnadstrycket” för barn och ungdom (0-19 år) ökat med 40 miljarder. För hela befolkningen gäller nivån 90 miljarder under samma tid.
Benämningen ”demografiska kostnadstrycket” används tydligen av kommuner och regioner när man vill redovisa kostnaden för en åldergrupp.
Det finns säker fler kostnadsdrivande faktorer, så det går att fylla på.
Jag tycker inte att det är lämpligt att enbart utpeka den åldrande befolkningen som orsak till kostnadsproblemen. Jag ser det som ett tillrättalagt påhopp som ligger väldigt när hets mot folkgrupp.