Skolans betygsnivåer är orättvisa

Finns det inte mer att arbeta med för att skolan ska bli mer rättvis och relevant för barnen som växer upp idag? Det frågar sig Frida Ahlezon i Östervåla

Det är konstigt att skolan i princip ser likadan ut idag som för 100 år sedan, menar skribenten.

Det är konstigt att skolan i princip ser likadan ut idag som för 100 år sedan, menar skribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2024-02-14 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur kommer det sig att det i skolan räcker att göra sitt bästa på till exempel träslöjd eller idrott för att klara godkänt, men i alla andra teoretiska ämnen så är det massa krav på vad du måste klara för att få godkänt? Borde det inte räcka med att man deltar och gör sitt bästa även i dessa ämnen för att klara godkänd nivån?

Det upplevs otroligt orättvist att de praktiska ämnena där de elever som antagligen kan ha svårare i de teoretiska ämnena inte kan få glänsa och vara de som klarar det. Precis som de teoretiska eleverna klarar av och får glänsa inom ner teoretiska ämnena där de har lättare för sig.

Skolan behöver börja se de elever som är mer praktiskt lagda med nya ögon och låta dem få lyckas bra i sina ämnen och det borde även vara så att det finns fler praktiska ämnen så att fördelningen blir mer jämn. Såklart ska alla ha en rimlig chans att kunna få godkänt i bild även om man har noll känsla för att måla och inte är konstnärligt lagd. Men varför ska inte en elev som får kämpa med minnas årtal i historia då inte få godkänt när de verkligen gör sitt bästa där?

Jag förstår att detta inte är så enkelt, men jag tycker det är så konstigt att skolan ser i princip lika ut idag som för 100 år sedan och det är nästan ingen skillnad sedan jag gick i skolan för 30 år sedan heller. Har vi inte lärt oss nått? Var är jämlikheten mellan de teoretiska eleverna och de praktiska? Är det inte dags att skolan utvecklas mer än att man bara importerar betygsskalan från USA? Finns det inte mer att arbeta med för att skolan ska bli mer rättvis och relevant för barnen som växer upp idag?