Skendemokrati föregick beslutet om utbyggnad

Varför har beslutet om utbyggnad i Ekeby inte förankrats hos de som blir mest berörda, det vill säga de nuvarande boende, skriver Roger Björklöf.

De planerade bostadshusen i Ekeby har mött en proteststorm bland grannar.

De planerade bostadshusen i Ekeby har mött en proteststorm bland grannar.

Foto: Illustration: Dinell Johansson arkitekter

Insändare2022-12-02 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kunde på den 11 november läsa en artikel i UNT där det berättades om plan- och byggnadsnämndens beslut att släppa fram detaljplan för byggnation i Ekeby.

Detta beslut kommer förstås att överklagas av oss ”överkörda”.

Beslutet har föregåtts av en total respektlös skendemokrati!

I flera år har ”urbefolkningen” (De som bor i området), de som blir berörda, lurats in i en skendemokratisk byggprocess. En låtsasprocess som givit arbetsuppgifter åt många kommunala tjänstemän, men bara på låtsas.

På ena sidan, har vi massor med boende, som protesterat via namnlistor och massor med insändare. Förtvivlat har man, för stängda öron, försökt berätta om den försämrade livssituationen, som planen skulle innebära.

Här har vi argumenterat för att området inte mäktar med en stor nybyggnation.

Den stora utbyggnaden skulle göra livssituationen mycket sämre för de boende, detta i form av:

  • Framtida förmörkning, inget direkt solljus in i bostäderna.
  • Framtida Kränkande insyn i bostäder och på altaner
  • Förtätning 
  • Att dessa höghus passar dåligt i ett äldre låghusområde.

Till detta har också kommunens översiktsplan, arkitektpolicyn och stadsarkitekt betonat vikten av en helhetssyn och att byggnation skall ske i samklang, något som helt förbisett i det tagna beslutet.

Beslutet strider också mot (PBL), Plan- och byggnadslagen, som säger att all nybyggnation skall ta hänsyn till betydande olägenheter som uppstår för befintlig bebyggelse.

Å andra sidan, finns Uppsala kommun, som påstår att man lyssnat på ”urbefolkningen”, att man bemött med en omskissad planering (vilket är fel då det medfört en mer massiv mur av bostäder). Man säger också att detta skett i dialog med de boende (vilket är helt en låtsatskonstruktion).

Man har också lutat sig mot de felaktiga och bristfälliga utredningar, som byggherren har försett kommunen med. Exempelvis, påstår man, att ljuset visserligen blir mindre för befintlig bebyggelse, men att det har föga betydelse

Resultatet: Beslutet, som inte är förankrat i de som blir mest berörda, det vill säga de nuvarande boende, kommer nu att överklagas i fler instanser. Detta är något som kunnat förhindrats om man lyssnat på dessa personer istället för att gå dem tvärs emot.

Man kan fråga sig varför? Varför finns arkitektplan, översiktsplan, planprocesser, stadsarkitekt och plan- och byggnadsnämnd, om många av våra byggnationer ändå beslutas av domstolarna?