Skam att vi spolar bort dricksvatten

Toaletter bör inte spolas med dricksvatten, skriver Elisabet Alphonce.

Toaletter bör inte spolas med dricksvatten, skriver Elisabet Alphonce.

Foto: JESSICA GOW / TT

Insändare2019-09-28 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I många delar av världen, inklusive i Uppland, är vatten en bristvara. Jag ser två enkla sätt att nyttja vårt tillgängliga vatten bättre:
 

1) Återvinn vatten från dusch och handfat och nyttja detta till spolning av toaletter. Det borde kunna utlysas en tävling för innovatörer att finna en lämplig teknisk lösning för att anpassa detta till våra befintliga lägenheter och villor. Det är en skam att vi spolar bort fint dricksvatten i toaletterna, tycker jag. 


2) Bevattna utomhus med regnvatten eller annat vatten som inte är dricksvatten, exempelvis sjövatten eller liknande. På detta sätt behålls rent dricksvatten till det viktigaste – att nyttjas som livsmedel. Träd, buskar och andra växter klarar och mår väl av regnvatten, men människor behöver ett renare vatten att dricka. 
Om dessa förslag genomförs bör vårt dricksvatten räcka en bra bit längre. Någon annan läsare kanske vill komplettera dessa förslag med mer exakta beräkningar på hur mycket dricksvatten de skulle spara? Exempelvis - hur många liter vatten spolas bort via toaletter i Uppsala med omnejd i dagsläget? Hur mycket dricksvatten skulle vi spara om vi vattnade utomhus endast med insamlat regnvatten, sjövatten och liknande?