Ska skatterna användas till riskfyllda miljardprojekt?

I ett fungerande samhälle skall skola, sjukvård och omsorg vara prioriterade, men samtliga är underfinansierade, skriver Håkan Olsén.

Det finns viktigare områden att prioritera än spårväg, skriver Håkan Olsén.

Det finns viktigare områden att prioritera än spårväg, skriver Håkan Olsén.

Foto: Jil Yngland/TT

Insändare2023-02-24 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Är det rimligt att våra skatter skall finansiera riskfyllda miljardprojekt medan centrala samhällsfunktioner går på knäna?

Under senaste åren har kommunen presenterat planer för stora investeringar i ett stort antal bostäder inom ett begränsat område inom sydöstra delen av Uppsala och därtill i ett riskfyllt miljardprojekt för spårväg. Enligt kommunens hemsida kommer kommunens kostnader för spårväg bli 6,1 miljarder och därtill 2,1 miljarder för fordon och depå, det vill säga totalt 8,2 miljarder. Siffrorna är något osäkra då staten och Trafikverket skall bidra med 3 miljarder som enligt texten är 50 procent av totalkostnaden. Texten behöver revideras för att klargöra kommunens kostnader. Är vi invånare i Uppsala villiga till att våra skattepengar skall gå till sådan riskfyllda projekt? 

Var behöver istället resurser tillföras? I ett fungerande samhälle skall skola, sjukvård och omsorg vara prioriterade, men samtliga är underfinansierade (UNT 18/2 2023; SVT lokala nyheter 19/2). I den situation som råder nu är det stora problem med dessa viktiga samhällsfunktioner. Skolan saknar resurser och det är brist på lärare och undervisningsmateriel (SVT lokala nyheter 19/2), samtidigt fortsätter bygget av stadshuset att kosta pengar (SVT lokala nyheter 20/2). Kommunen behöver tillföra resurser för att kunna ge bra undervisning och att ge eleverna förutsättningar för att klara skolan. Detta problem har pågått under längre tid, sedan kommunaliseringen. Läraryrket behöver bli attraktivt igen.

Regionen går med överskott (UNT 13/2). Detta överskott skall gå till ombyggnad av Akademiska, ytterligare ett parkeringshus samt bygge av en spårvagnsdepå. Vore det inte bättre att medel går till löneförhöjningar åt sjukhuspersonalen? För ett antal år sedan nekades sjuksköterskorna löneförhöjning och lämnade sedan för Norge, nu är det bemanningsföretag som förser sköterskorna med arbete och vi skattebetalare får stå för notan. Akademiska har blivit oattraktiv arbetsplats (UNT 18/2). Akademiska har haft problem under många år, oberoende av vilka partier som styrt regionen. Det behövs ett kreativt om-tänk då styret av Akademiska har kommit till en återvändsgränd.