Ska hörselskadade betala för att korta köerna?
Ja, det menar Vårdstyrelsens ordförande, Björn-Owe Björk, enligt beredningen till det beslut som fattades den 21 december, nämligen att ett nytt förfrågningsunderlag för grundläggande hörselrehabilitering ska tas fram enligt en liknande modell som finns i Region Skåne. I beredningen beskrivs att en modell med hörselchecker innebär ”en större valfrihet för patienten men även att de privata leverantörerna har möjlighet att få in en extra förtjänst för sina egna hörapparater”.
Beslutet handlar om att man vill locka fler hörselkliniker till regionen för att korta ner de långa köerna till hörselvården som uppkommit till följd av att nu ytterligare en privat hörselklinik, Audika, valt att inte förlänga sitt avtal med regionen.
Vi hörselskadade håller med om att köerna måste kortas ner! När man börjar höra dåligt kan det få många negativa konsekvenser. Gemenskapen med närstående och vänner försämras och det händer ofta att man avstår från samvaron. Det blir svårt att uppfatta vad som sägs i telefon, på TV och radio. Det blir lätt missuppfattningar vilket är frustrerande, men det kan också bli allvarligt om det sker till exempel vid vårdbesök. Att det finns en risk för demens vid obehandlad hörselnedsättning har man kunnat visa på i flera vetenskapliga studier. Det är alltså viktigt att man snabbt får den hjälp man behöver!
Modellen med hörselchecker har utretts flera gånger sedan det startade i Stockholm och Skåne 2011. Socialstyrelsen (2017), Statens medicinsk-som etiska råd (Smer) (2014) och Region Skånes egen utredning (2019) kritiserar alla systemet med hörselchecker. I Stockholm beslutade man i november -23 att avskaffa systemet.
Därför ställer vi oss nu frågan: Hur tänker ni i Vårdstyrelsen som tog detta beslut (M, C, KD, L och SD) och som helt bortsett från resultatet av dessa utredningar? Vi undrar också varför just hörselskadade ska betala extra för sina hjälpmedel?
Vi föreslår att ni tänker om! Vi kan tillsammans – regionen, hörselvården, privata aktörer och Hörselskadades riksförbund – diskutera och hitta lösningar som fungerar för alla parter. Den typen av samråd borde ha skett redan under hösten då det stod klart att Audika inte skulle fortsätta sin verksamhet. Faktum är att Region Uppsala har ett IOP-avtal som beskriver att man ”i samråd med Funktionsrätt Uppsala län ska förstärka delaktighet och inkludering av människors funktionsrätt i Region Uppsalas arbete samt planerings- och utvecklingsprocesser.” Det samrådet har inte existerat i det här ärendet!