De flesta är överens att det är helt avgörande nu i vår kommun att både människor och konkurrenskraftiga företag inte slås ut. Annars riskerar vi att få oreparerbara skador på kommunens ekonomi.
Vi i Sigtuna kommun har den perfekta giftcocktailen i näringslivet med Arlanda, transport- och distributionsföretag samt hotell- och restauranger.
Det kommer därför att behövas insatser som ingen tidigare har gjort för att säkra att människor i Sigtuna på kort sikt klarar att betala hyran, lån och att konkurrenskraftiga företag inte går i konkurs.
Om ägarna till dessa krisande företag i kommunen inte vill eller kan skjuta till pengarna, så skulle kommunen inte ha sämre förutsättningar än andra som skjuter till kapital, det vill säga kommunen måste ta del av ägandet precist som det gjordes med Destination Sigtuna.
Under 90-talskrisen sanerades banksystemet i och med att staten tog över dåliga tillgångar från bankerna. Dessa tillgångar (fastigheter) kunde säljas när tiderna blev bättre och staten fick möjligheten att återfå det de satsat.
Anders Borg vägrade ge bidrag till bankerna för att klara bankkrisen. Han vägrade till och med att ge bankerna lån. Hans regering gav pengar endast mot aktier i banker som senare kunde säljas eller Nordea och även Swedbank.
Ett förslag är att kommunen snarast måste upprätta en företagsakut för att rädda konkurrenskraftiga företag i kommunen som ett komplement till den statliga småföretagsakuten som delar ut bidrag och sänker kostnader för företagen. Den kommunala småföretagsakuten enda uppgift är att tillföra nödvändigt kapital till bolagen mot aktier och därmed säkra verksamheten
Rädslan för att få kommunen som delägare kanske kan skrämma fram vissa aktieägares eget kapital, det kommer aldrig bidrag eller gratispengar att göra.
Mardrömmen för oss i Sigtuna är att vi kommer ur denna kris med blomstrande företag och ägare, men med en kommun i konkurs. Lika illa skulle det vara med en god kommunekonomi och en kommun med näringslivet i ruiner.
I ABL kallas för ”villkorat aktieägartillskott” eller en ordinär extra aktieemission.
Vet inte exakt ifall kommunlagen tillåter detta men jag är övertygad att kommunen alltid kan fondera medel från säg, markförsäljning till att rädda näringslivet i kommunen. I så fall borde finnas +250 miljoner kronor till förfogande ifall Kylenkrysset råmarksaffären i Rosersberg har gått igenom.
Alternativet att bara gilla läget och vänta på att företag går i konkurs, permitterar anställda som leder till människor i kommunen inte kan betala sina hyror eller behöver socialhjälp är inte bra.
Förslaget borde vara bekant eller ungefär som kommunen idag föredrar etableringslån istället för etableringsbidrag till nyanlända. Men nu för företag i behov av pengar för att rädda företaget och jobb.
Det är möjligt endast ifall det finns en vilja.