Senkomna åtgärder mot en varmare stad

Kommunen lovar att öka ytan som täcks av trädkronor till 30 procent. Men de lovade mer träd i Uppsala redan för tio år sedan, påpekar Inge Sjöberg.

Från UNT den 24 juli.

Från UNT den 24 juli.

Foto: Upsala Nya Tidning

Insändare2024-08-17 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Klimatförändringarna gör att städerna blir varmare och mer träd behövs för att ge skugga och temperatursänkning. Naturvårdsverket vill att minst 25 procent av en kommuns yta täcks av trädkronor, men Uppsala vill mer och ska öka detta till 30 procent läste vi i UNT den 24 juli. Men först ska tusentals träd bort för byggen och spårvagnsprojektet! En del friska träd flyttas men flest planeras ersättas av nya, även främmande arter som sägs vara tåliga mot förändrat klimat och sjukdomar.  Mer krontäckning än andra kommuner låter ju bra. Men vi tror det när vi ser det. Om 50-100 år när träden fått marktäckande kronor. 

Mer träd i Uppsala lovade kommunen redan för tio år sedan. 2014 skrev Maria Wikenståhl en rapport som sedan ingick i Översiktsplanen 2016: ”Planering för en varmare stad” med dessa krav för att minska urbana värmeöar och värmeböljor i staden: Flera parker, mer träd och grönytor, genomsläppliga markbeläggningar, undvika industriområden, inga hus som hindrar vind och sval luft, lämplig arkitektur, ljusa material, alla gator och vägar ska kantas av träd med mera. Rapporten finns på nätet.

Hur blev det? Mest tvärtom. I detaljplaner följande tio år planerades för många stora hus och kapade träd. En trädallé fälldes för att inte krocka med ett hus som inte ens var byggt. På en bostadsgård ska 25 träd bort och ersättas med ett tiovåningshus – en säker värmeö.  I Seminarieparken togs 110 friska träd ner, liknande planering i Eriksberg, Sydöstra staden, Ulleråker osv. Var finns de nya träd som skulle kompensera för de som fällts? 

Situationen nu är färre träd och grönområden i staden och mer hårdgjord mark som ökar översvämningsrisken. Icke inhemska träd mot trädförlusten innebär annorlunda ekosystem med färre insekter i träden och därmed färre småfåglar. Forskare i Lund som i 7 år har studerat träd i Malmö där var fjärde parkträd är icke inhemskt varnar - det nämndes inte i UNT-artikeln. Exotiska trädinslag är trevligt, det tyckte även Linné, men vi vill ha fågelkvitter och fågelbon i parkerna!

Ett stadsträd med hundratals inneboende arter är vårdträdet i Odinslund, den vackra eken, som hotas av ”närgången” ny bebyggelse runt om -  till och med inom trädets droppzon, krongränsen. Under finns finrötterna som hämtar mest näring på 10-15 centimeters djup. Skadas de riskerar trädet att dö. Trädet ska ju värnas så byggplanen måste stoppas!

Och skrota spårvägen för en grön och hälsosammare stad! Bussar funkar fint och gator och träd behöver inte rivas upp. Prioritera människor och natur!