Anders Hedman skriver i UNT 2/11 om negativa effekter med distansundervisning för gymnasister och anser det oansvarigt att stänga av elever från klassrummen. Hedman beskriver den avsaknad av socialt samspel som undervisning på distans innebär och att det medför ett oengemang hos elever och därav leder till bristande inlärning. Att det sociala sammanhanget är mycket viktigt för ungdomar tror jag många har stor förståelse för. I ungdomen handlar det om att bygga sin egen identitet, vilket social interaktion bidrar till.
Att personlig handledning från lärare brister är naturligtvis också problematiskt, särskilt i ämnen som matematik. Dock så är situationen i Uppsala mycket allvarlig i nuläget, vi har en smittspridning som fördubblats, i snitt testar 150 personer per dag positivt för covid-19. Vi har pga drastiskt ökande smittspridning särskilda regler för Uppsala. Sedan längre tid tillbaka är det också starkt rekommenderat att alla som kan ska arbeta hemma. Vi som samhälle behöver göra allt vi kan för att stävja just sociala träffar då det är genom dessa smittan i hög grad färdas vidare.
I diagram som CrushCovid redovisat har man kunnat se att stor del smitta sprids genom privata träffar och arbetsplatser. En gymnasieskola är också en arbetsplats. Det handlar inte bara om möten i klassrummet, där man säkert kan ordna avstånd, utan all övrig tid där elever möts: Klungor på skolgården, fika med kompisgänget på rasten eller efter skoltid. Man ser ganska ofta flertalet ungdomar samlas ihop. Riskerna gäller ju också personalen som samlas på skolan. Att regionen då gör allt för att bryta dessa mönster ser jag enbart som naturligt och högst nödvändigt. Det är i själva verket att ta ansvar och inte oansvarigt som Hedman skriver.
Givetvis är det tråkigt och jobbigt för många som inte är vana att studera hemma. Att ha tråkigt och att ha problem med att vänja om sig vid en ny studiesituation ser jag dock inte som relevanta skäl till att inte förhindra spridandet av en allvarlig pandemi.
Tyngdpunkten bör ligga på att utveckla distansundervisningen så elever inte behöver halka efter. Det här är en universitetsstad med många skolor och erfarenheter av distansundervisning- lär av varann, utveckla.