Satsa mer på tekniska hjälpmedel i diabetesvården

Region Uppsala behöver utveckla diabetesvården och se till att även personer med diabetes typ 2 får tillgång till rätt teknik, anser insändarskribenterna.

I Uppsala län lever tusentals personer med diabetes, varav majoriteten med diabetes typ 2.

I Uppsala län lever tusentals personer med diabetes, varav majoriteten med diabetes typ 2.

Foto: John Locher

Insändare2022-02-12 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Region Uppsala har under flera år fokuserat på att utveckla primärvården och vården av personer med kroniska sjukdomar. Vi som jobbar med diabetesfrågorna välkomnar denna utveckling. Detta för att flertalet av oss med diabetes får vår vård genom primärvården.

I Uppsala län lever tusentals personer med diabetes, varav majoriteten med diabetes typ 2. Av de drygt 500 000 personer i Sverige som har diabetes, anslås 85-90 procent ha typ 2. Blodsockerkontroll är ett påfrestande bekymmer för personer med diabetes. Om inte sjukdomen sköts varje dag, året om, kan det leda till mycket allvarliga komplikationer och potentiellt förtidig död. Även livslånga problem med syn, fötter, nerver och organ kan uppstå.

Många kan idag bli hjälpta av de tekniska hjälpmedel som finns till för att överblicka diabetes, även för de med diabetes typ 2. Det har visat sig att blodsockret är enklare att kontrollera om det mäts genom till exempel med en sensor på armen under dygnets alla timmar, till skillnad från att regelbundet sticka sig i fingret. Tillgång till denna typ av tekniskt hjälpmedel skapar ökad kontroll över den egna sjukdomen, samt en större trygghet och frihet för den enskilda.

Har du idag diabetes typ 2 i är det dock inte alls säkert att du får tillgång till denna teknik. Från vår kontakt med våra medlemmar och primärvården är det tydligt, att det behövs ett fortsatt kunskapslyft kring användningen av tekniska hjälpmedel. Vi träffar personer som får olika rådgivning beroende på var de får sin vård, och vilken diabetessköterska eller läkare de möter. 

Studier visar samtidigt att diabeteskomplikationer kostar samhället miljarder, både till följd av sjukhusvård och förlorad arbetsförmåga hos de drabbade. Livstilsanpassningar räcker sällan som enda behandling. För en del av patientgruppen kan det vara avgörande att få ett tekniskt hjälpmedel för att hantera sjukdomen. Tekniken underlättar också löpande digital kontakt med sjuksköterska och läkare i primärvården. Det måste därför bli lättare för vården att börja använda och skriva ut tekniska hjälpmedel oavsett vilken typ av diabetes personer lever med. 

Region Uppsala behöver utveckla diabetesvården och se till att även personer med diabetes typ 2, som har en mer komplicerad behandling, får tillgång till rätt teknik, som verkligen gör egenvården bättre på riktigt. Det gynnar individen och samhället, och är därmed en långsiktig och lönsam investering för regionen.